Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Tropic Thunder (2008) (ревю) - Бен Стилър, Джъстин Терокс, Итън Коен, Комедия, Брандън Т. Джаксън, Дани Макбрайд, Джак Блек, Джей Б
Tropic Thunder (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 17 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тропическа буря (2008)

Да, може би действително Том Круз и Робърт Дауни-младши заслужават потупване по гърба за участието си в „Тропическа буря”, обаче чак номинация за Златен глобус? Мисля си, че при престижните награди трябва да се отчита все пак и качеството на лентата, тъй като звучи направо абсурдно един меко казано спорен филм да се окичи с номинации и не дай си боже спечелени глобуси, само благодарение на това, че двама от актьорите са спасили малкото, което би могло да бъде спасено. И макар, че това е добра тема за размисъл, все пак ревюто е на филма, така че нека погледнем малко по-отблизо защо тази американска комедия е толкова противоречива.

Сюжетът и цялостната концепция е като цяло добра. Пародия едновременно на Холивуд и на увлечението на американската нация по филмите и книгите за героичната виетнамска война. Дотук добре. Хрумването да набъркаш в правенето на подобна лента истеричен продуцент и неопитен британски режисьор също се нарежда измежду оригиналните и дава доста възможности за разгръщане на сюжета. Обаче проблемите идват при изпълнението. Повечето скечови сцени са дори забавни, човек спокойно може да се смее на тях, ако не се редуваха с моменти, в които филмът прескача от забавното, хумористичното в полето на гнусното и обидното.

Примери дал бог – още в началото имаме достатъчно абсурдни сцени, които искрено забавляват. Гарнирани обаче с онези фонтани кръв от пробития череп на войника. Всъщност не е забавно. Следват шеги с кариерата на Тъг, където освен да се шегува с героя си, Бен Стилър иронизира и себе си до голяма степен. При това с помощта на оригинални и до голяма степен забавни майтапи. После обаче действието се отнася към отпратки към филмовата индустрия, които наистина биха могли да бъдат добра сатира, но за масовия зрител остават неразбираеми. И отново гнусна сцена с Тъг, който се гаври с отрязана глава, па макар и бутафорна.

Нещата продължават да се редуват в този дух до края. А всъщност всеки път, когато границата на хумора бива прекрачена, човек остава с усещането, че това би могла да бъде добра сцена. Например майтапът с „Оскарската” роля на Тъг би могъл да е уникален, ако не се бяха задълбали до степен, в която човек има усещането, че по-скоро идеята е да бъдат нагрубени бавноразвиващите се. Проблемът е само и единствено в мярката.

Иначе, действително и Бен Стилър, и Том Круз, и най-вече Робърт Дауни-младши правят добри роли. Проблемът при първия обаче е, че не се справя доста добре в кожата на режисьор на лентата, което всъщност е и големия дефект на „Тропическа буря”. Последният пък прави една сценарийно обречена да изглежда прилично роля, дори доста добре на места. Том Круз си е Том Круз, но пък е изключително забавно човек да го види като плешив и истеричен продуцент. До един момент дори не успявах да видя къде играе, докато накрая направих връзка с персонажа му. Или с други думи действително си играе ролята, при това на доста добро ниво.

Или накратко – ако човек не е гнуслив и може да се абстрахира от онези моменти, в които шегите стават груби и недодялани, може спокойно да се забавлява от сърце с „Тропическа буря”. Ако работи в или има по-задълбочен поглед към киноиндустрията, може да намери дори още повече почва да се посмее от сърце. Но ако случаят не е такъв – по-добре да стои далеч от лентата, тъй като рискува да усети как затъпява постепенно, за да се превърне накрая в нещо приличащо на оскарската роля на Тъг - кретена Джак.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4294 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.