Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Сидни Шелдън: "Диамантената династия" (ревю) - Сидни Шелдън, Исторически роман, Трилър, "Master of the Game", Американска литература, Бестселър
Сидни Шелдън: "Диамантената династия"

Автор: Ива Коевска, четвъртък, 11 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Първата ми среща с „Диамантената династия” беше преди десетина години. Любов от пръв поглед. Древното двутомно издание ме грабна и погълна часовете ми, докато не затворих книгата с ясното усещане, че съм се променила. Наскоро реших да проверя дали старата любов хваща ръжда и си взех томчето, издадено от „Бард”.

Всичко беше различно. Корицата, допирът на листата и най-вече анотацията на гърба. Преглътнах разликата, която ми донесоха годините, и жадно се зачетох. След толкова книги Сидни Шелдън не беше загубил очарованието си и „Master of the Game” („Господарят на играта” – оригиналното заглавие) е пълнокръвна, разнообразна, динамична, неочаквана... Бестселърът от 1982 г. е все толкова поглъщащ 26 години след първото си издание и все така роман отвъд времето.

„Диамантената династия” разказва историята на империя, изградена от мечти и амбицията за отмъщение, подхранвана с кръв и сълзи. От колоритните земи и пустините на Южна Африка до Пето авеню в Ню Йорк в рамките на няколко десетилетия фамилия Макгрегър-Блакуел завладява света с „Кругър-Брент”. И въпреки че всички и всичко е в краката на Джейми Макгрегър и впоследствие на дъщеря му Кейт Блакуел, личният им живот е пълен хаос. Шест поколения минават през сцената на „Диамантената династия”, преследващи своите мечти и амбиции, пет от тях управлявани от желязната ръка на Кейт. На фона на техните съдби „Кругър-Брент”, зачената в кражба, авантюризъм и жажда за мъст, протяга пипалата си, за да обвърже живота на цялата фамилия. Напук на свободата, която дава богатството, никой от семейството не е свободен да живее дните си така, както ми диктува сърцето.

Историята е разказана на фона на колониална Южна Африка и борбите против расовата дискриминация, в чиято жертва падат Кейт и брат и. По-късно заден план за сюжета са Първата и Втората световни войни, а действието пътува между горещите хълмове на Африка, космополитната Америка, Франция и още няколко колоритни кътчета по света. Исторически достоверни, доколкото е възможно за фикция, детайлите в повествованието го правят пълнокръвен и увлекателен. С всички тях „Кругър-Брент” наистина съществува, дори и само между страниците на „Диамантената династия”.

Романът попада в графа бестселър без никакви възражения. В сюжета са втъкани любов, страст, измами, няколко приключения, опит за убийство и убийство за вкус и достатъчно секс, за да може „Диамантената династия” да се впише в печелившата формула. Обединени от увлекателното перо на Шелдън, образите и фабулата буквално излизат от страниците, за да обсебят часовете с и далеч от книгата.

Близо десет години след първия прочит „Диамантената династия” е книга, която има своето специално място в библиотеката ми. И дори след третия път, в който минава през пръстите ми, е все така неочаквана и нова във всеки ред. До самия финал.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 8649 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.