Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Артър Кларк и Стивън Бакстър: "Първородните" (ревю) - Артър Кларк, Стивън Бакстър, Научна фантастика, "Firstborn", Английска литература, Нови книги
Артър Кларк и Стивън Бакстър: "Първородните"

Поредици: Избрана световна фантастика

Автор: Ангел Генчев, сряда, 10 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако някога ви е занимавал въпросът какво евентуално би се получило, щом на едно място се съберат автор с толкова монументален размах на идеите, та епохите и еоните да му служат за илюстрация на дребни подробности - с две думи Артър Кларк - и един от най-радикалните представители на крайно научната фантастика - какъвто през последните десетилетия е Стивън Бакстър - то отговорът вече е пред вас.

Тритомната "Една одисея във времето", на която "Първородните" поставя финалните щрихи, по същество е творба толкова крупна, че трудно може да се резюмира в няколко семпли реда. Може би най-силно показателен за последното е поднесеният без излишен финес паралел с другата легендарна Одисея - и чрез самото заглавие на трилогията, и чрез постройката на отделните части и глави - макар че докато "…в космоса" Кларк все пак се съсредоточава върху един централен поток от размишления, то "…във времето" те са няколко. За последното, естествено, своята лепта добавя на свой ред и Бакстър, комуто не е за пръв път да задълбава в пространствено-времеви аномалии, алтернативна социална еволюция, или пък богоподобни раси.

Цялото това изобилие без съмнение превръща времевата одисея в най-солидната творба от последния период на творчеството на Кларк, когато пише новели в съавторство, с изключение на леко насилената "3001: Последната одисея". Може би донякъде е в задочен спор единствено със съвместния резултат от сътрудничеството му с друг прославен ветеран - Фредерик Пол - и тяхната "Последната теорема". Също така обаче води и до някои негативни последици, сред които изпъква факта, че поотделно втората и особено пък третата част са почти несмилаеми. Наистина, абсолютно обяснимо е присъствието на множество препратки към предходни ключови моменти и събития, но обемът им - и на препратките, и на събитията - е просто прекомерен.

В заключение, като самостоятелна книга "Първородните" - въпреки собствените си достойнства - едва ли ще допадне дори на най-закоравелите любители на фантастиката. Дори съществува предобра вероятност да останете разочаровани, опитате ли да я четете без да сте минали през "Окото на времето" и "Слънчева буря". Точно по обратен начин стоят нещата обаче, щом заеме мястото си на завършек в контекста на фантастичната и в двата смисъла на думата трилогия на Артър Кларк и Стивън Бакстър - не само довеждайки историята до край, но съдържайки на свой ред достатъчно новости и изненади, за да прикове вниманието на читателя до последния си ред.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 5681 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.