Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Les Robinsons de la Terre (статия) - Рожер Лекурю, Банд десине, Комикси
Les Robinsons de la Terre

Поредици: Френски комикси

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, понеделник, 08 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Един от първите научно-фантастични комикси, които са ми попадали, е “Робинзоновците на Земята”. Поредицата излиза в двайсет и два епизода във френската класика Pif в периода 1979-1982 г. Рисунъкът е дело на Алфонсо Фонт и не блести с нещо особено, което може би е и причина точно тази история да не се нарежда сред най-популярните. Сценарист е Роже Лекуре, замесен също с “Капитан Апач” и “Ра’ан”.

Самата история на комикса е порядъчно наивна ретро научна фантастика, въртяща се около приключенията на четирима извънземни. Квартертът персонажи са жители на планетата Акса, където не само науката е изключително напреднала, но дори най-дребните лоши чувства и негативни емоции са останали в отдавна забравеното минало.

Веднъж щом успяват да спрат офанзивата на агресорите зоркианци, аксианците се оказват изправени пред дилемата с бъдещето на военоплениците, и единственото правилно решение, което успяват да намерят, е те да бъдат изпратени на изкуствения сателит Тула, където под вещите грижи на доктор Орлоз да бъдат превъзпитани. Последното, естествено, няма как да стане, и след спешно извършен преврат зоркианците завземат властта върху сателита, унищожавайки навигационните му системи. Така този изкуствен рай се загубва в космоса, докато накрая каца върху населяваната от зъбати гиганти Земя... сто и петдесет милиона години преди Ра’ан.

Оттам нататък компанията е ясна. Докторът е мозъкът на операцията, ангажиран с изучаването на новооткритата по неволя планета. Родион е голият до кръста мъжкар, докато Лилия е красивата, крехка и ранима причина за безсънието на всички останали. Четвъртият член на изгнаническия екип - Тану - е зоркианско хлапе, което има доста лични сметки за уреждане със сънародниците си. И докато тиранинът Зорка се опитва да открие четиримата и да им види сметката, те от своя страна правят всичко възможно да му вгорчат живота и да си върнат контрола върху сателита.

И макар и паралелите с "Междузвездни войни" и ЕЛО да са доста отчетливи, “Робинзоновците на Земята” си има прилично количество уникалност, пък и освен него носи прилична доза носталгия. Въпреки че в днешно време, разбира се, може да има единствено колекционерска стойност.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3528 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.