Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Vicky Cristina Barcelona (2008) (ревю) - Уди Алън, Драма, Комедия, Романтика, Патриша Кларксън, Пенелопе Крус, Ребека Хол, Скарлет Йохансон,
Vicky Cristina Barcelona (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 08 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Около „Вики Кристина Барселона” се зародиха две мнения на критиката, при това взаимноизключващи се. Някои, които очевидно не са прегледали повече от половин час от лентата, я обявиха за повърхностна и лековата. Други, в присъщия си ентусиазъм, я издигнаха в култ и я определиха като най-доброто от Уди Алън за последните двадесет години. Още по-интересното е, че и двете твърдения са колкото правилни, толкова и грешни. Новата лента на именития режисьор е може би най-доброто, което е поднасял на почитателите си за последната декада. Но ако се върнем по-назад, във филмографията му веднага изпъкват поне пет по-добри продукции, тъй че „Вики Кристина Барселона” не е точно завръщане към кино от най-висока класа. От друга страна, „повърхностна и лековата” е определение, което също доста трудно може да се лепне точно на тази лента, дори само заради типичния подход на Алън към киното. Защото и тук американецът за пореден път доказва, че за да гледаш излезлите изпод ръцете му ленти, се изисква доста специфичен и при това придобит вкус.

Сюжетът е горе-долу банален и добре познат от онази камара филми, които разплакват домакините по телевизията в обедните часове. Две американски момичета се отдават на туризъм из далечна Европа. Образите им са колкото близки, толкова и безкрайно далечни във визията им за любовта. Уди Алън ги изпраща в Испания, за да срещнат и бъдат съблазнени от свободомислещия художник Хуан Антонио, чиято връзка с бившата му жена все още далеч не е изстинала. Накратко, с един замах зрителят бива запратен не в класическия триъгълник, а още по-надалеч – в неокласически любовен четириъгълник.

Диалогът, който в някои издания набързо бе определен за плосък, се отличава с онази типична за Алън острота и оригиналност и дори някои на пръв поглед висящи реплики на второ четене звучат по-различно. Образите на героите, брутално вкарани в изтъркано до безобразие клише, вадят най-доброто от всеки от актьорите. Пенелопе Круз играе без грешка и изглежда по-красива от когато и да било. С тази си роля без съмнение ще се нареди измежду фаворитите за поддържаща роля на следващите оскари. Ребека Хол и Скарлет Йохансон правят изключително чувствени роли и със силното си присъствие, вдъхват истински живот на клишето. Колкото до Хавиер Бардем – това е филмът на живота му, тук е просто перфектен.

Лентата не минава и без негативи. Историята е с една идея прекалено простичка, а действието с две – тромаво. Резултатът е усещането за това, че „Вики Кристина Барселона” е по-дълъг, отколкото в действителност, което се допълва и от прекалено детайлния поглед над местата за сметка до известна степен на събитията. Последното обаче, колкото и нелогично да звучи, се нарежда и сред плюсовете, тъй като зрителят изпитва доста реалистичното усещане, че е там, заедно с героите. И може би последният минус са някои нелогични реакции на персонажите в дадени ситуации. Например, на единични места, когато зрителят очаква яд, вижда огорчение и т.н.

Все пак, въпреки негативите „Вики Кристина Барселона” е филм, който без съмнение си заслужава да се види. Особено от тези, които успяват да се разберат с Уди Алън. И точно за тях, независимо дали вече са придобили изисквания специфичен вкус, или са се наредили измежду върлите почитатели на Уди Алън, е и предупреждението – влезте в салона без прекомерно големи очаквания. Тогава наистина ще се насладите на лентата.


Допадна ли ви този материал? (11) (1) 5406 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.