Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: А. и Б. Стругацки: "Обитаемият остров" (ревю) - Аркадий Стругацки, Борис Стругацки, Антиутопия, Научна фантастика, Приключенска фантастика, "Обитаем
А. и Б. Стругацки: "Обитаемият остров"

Поредици: Обитаемият остров

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 07 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Макар да не е от най-добрите им творби, самите автори си признават, че са я писали без прекомерна сериозност и по-скоро за забавление, като литературен опит, и „Обитаемият остров” има едно безспорно качество – забавлява. Титаните на съветската и впоследствие руска фантастика се отличават с доста дълбочина на творчеството си. Дори тогава, когато не правят своеобразна критика използват доста културни и етнографски елементи, които правят творбата ценна не само с хумора или фабулата, но и с оригиналността на цялостната конструкция. „Обитаемият остров” е някъде по средата – има малко забава, няколко момента със солидна дълбочина, доста, но не чак толкова изпъкващи идеи и преобладаващо е завладяващото и забавно приключение.

След нея историите, които братя Стругацки ни разказват за Максим Камерер, стават значително по-философски и макар да продължават да бъдат по-скоро леки и приятни за четене, цялостната картина е значително по-сериозна. Все пак за свободното си време предпочитам чистата приключенска жилка на приключенията на Максим Камерер на опакия свят. Сравнително бездарният младеж, занимаващ се с откриване на нови планети, просто защото не е намерил какво по-добро да прави практически открива прогресорството и сътворява революция срещу тиранията, която се шири на планетата, където катастрофира.

Няма да ви развалям удоволствието от четенето, ако все още не сте се запознали с тази книга, само ще спомена, че изобилства от обрати и любопитни елементи, фабулата постепенно се стяга във възел, за да се стигне до безкрайно изненадващ развръзка. Освен това има леко нетипичен подход, доста характерен за неанглоезичните фантасти, по отношение на това какво е бъдещето и как се пише фантастика. Именно тази различност на произведенията на Б. и А. Стругацки като цяло и демонстрираната тук в частност е едно от наистина ценните неща. Защото иначе спокойно можете да четете например „Планетата на приключенията” на Ванс, обаче просто не е същото. Макар да е безспорно добра, не се отличава толкова от масовата приключенска фантастика, освен в елементи като добрият стил на автора и интересната история, която ни разказва.

Така че, ако искате да надникнете под един малко по-различен ъгъл към полето на един от най-популярните подстилове на фантастичния жанр – това е точната книга. Макар и писана в друго време и дори друг по-различен свят, някои от идеите и продължават да са актуални. Ако не ви пука за тях обаче можете да се гмурнете в приключението заедно с Максим Камерер и да се насладите максимално именно на него. Една творба с безспорни достойнства, която всеки почитател на хубавата книга трябва да прочете.


Допадна ли ви този материал? (10) (1) 5564 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.