Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Да откраднеш залък от устата на дете (статия) - България, Гражданско общество
Да откраднеш залък от устата на дете

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 06 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Да крадеш от най-онеправданите – настанените в дом за лишени от родителска грижа деца. Не мога да се сетя по-гнусно престъпление от това да вземеш на малкото невинно същество залъка от устата, още повече, когато няма мама и татко, които да се погрижат за него. Всъщност и в класическата литература велики мислители не са си помисляли за нещо по-долно и пошло. Един Жавер, който в шеговитото стихче може да е прост милиционер, в литературата е готов да посвети живота си на разкриването и наказването на подобна постъпка. Па макар и да преследва невинен. А в реалността на нашата мила родина всичко това минава под знаменателя на онази поредица от негативни новини и то не като най-страшната.

Правилно се досетихте – поводът е онзи временен доставчик на плодове и зеленчуци, който е обявявал двойни и тройни цени сравнени с тези на пазара на домовете за сираци. И е прибирал сумите в продължение на цели два месеца. Причината е и онзи постоянен такъв, който изненадващо щом се появяват камерите нормализира цените, които са били с малко, но пак завишени. И то пак спрямо тези в търговската мрежа. И сте прави ако мислите, че това не е просто поредното източване на държавни средства – то се преживява, все пак бъркат в моя и твоя джоб, читателю, което е неприятно, но не чак толкоз гнъсно. Е теоретично кражбата е от нашия джоб, но в условията на ограничен бюджет, когато купуваш скъпо, купуваш по-малко. И даваш на децата по-малко, не толкова разнообразно и каквото е най-евтино, че да има за всички.

Така че си е точно да вземеш залъка от сираче, да ме прощава наказателния кодекс, което трябва да се наказва. Сурово, много по-сурово от всяко друго присвояване, източване, измама и ни-нам-си-к’во-си. А всъщност въпросът е дори още по-абсурден. Защо за две десетилетия родната изпълнителна власт не осъзнава, че с външен изпълнител, концесионер, доставчик или някаква друга форма на бандитската фауна не става (не ме разбирайте грешно – има и свестни, но те просто не печелят търгове). Дайте им на хората един камион и ги пуснете да пазаруват от борсата сами. Ще излезе къде-къде по-евтино. На държавата. И ще има и още някоя стотинка за тези деца, от които и без това сте вдигнали ръце.

Освен да започваме да даряваме не само телевизори, книги и дрешки, ами и храна. Дайте ни едно данъчно облекчение и се занимавайте там с важните държавни и европейски дела, ние обикновените люде поне имаме съвест. Вкарвайте си там поредния бандюга за пореден път в затвора, за да го пуснете след два месеца. Или ако случайно го осъдите да го пускате в отпуска и защото отборът му бил спечелил някакъв турнир. Отчитайте си намаляване на разкриваемостта на престъпленията с един процент, което не било много, но било притеснително. И оставете домовете за сираци в по-добри ръце. Защото дори онези от нас, на които ни липсва, имаме в достатъчни размери, че да не посягаме на децата.

И ако това е начинът, на човек му остава само да се запита – а всъщност имаме ли нужда от държава? Онези, които отдавна се изнесоха си отговориха, отговориха и на нас – да, ама не тази. Емигрантите чакат съвсем да свършат парите, за да вземат решение да се върнат, посланика в Испания вчера гордо заяви, че като свършели и последния евроцент чукат на вратата на посолството, за да се приберат на родна земя. Ами господине, вие зададохте ли си въпроса, защо го правят, когато напече яйцето? Не? Е ето ви по-горе един от отговорите, при това може би на не най-важният въпрос, поне според подредбата на новинарската емисия. Но затова пък достатъчно важен за онези, които имат съвест.


Допадна ли ви този материал? (15) (1) 3935 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.