Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Смъртоносните бижута на седемте морета (статия) - Биология, Хидробиология, Мекотели, Морски охлюви, Отровни животни
Смъртоносните бижута на седемте морета

Поредици: Опасни за живота

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 28 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Момчето тича по пясъка, където вълните се разбиват на плажа. Нещо дребно, разноцветно, привлича вниманието му. Навежда се и взима в ръце нежната конусовидна черупка, разглеждайки я с радост. Втурва се, да покаже находката на родителите си, когато усеща слабо убождане, подобно на пчелно. Заглежда се в пръста си с учудване, но малко след това краката му се подкосяват. Отровата бързо прониква в организма му, причинявайки ужасяваща болка и потене. Постепенно се появяват спазми в мускулите, халюцинации и парализа. Все по-трудно си поема въздух...

Звучи като научно-фантастичен трилър, но уви, не е. Ако някой ви каже, че съществуват охлюви, достатъчно отровни и то активно, способни да убият възрастен човек, сигурно бихте повдигнали вежди. Такива обаче съществуват и макар да не издирват хора, за да ги убиват, са може би дори по-опасни от змии, скорпиони и подобни, защото самите хора ги търсят заради колекционерската стойност на черупките им.

Представителите на семейство Conidae наброяват над 500 вида, разпространени предимно в по-топлите морета и в малка степен в по-умерени температурно области. Любимо обиталище на тези животинки са кораловите рифове, където намират изобилие от плячка. В зависимост от размера на охлюва жертвите варират от дребни морски червеи до не толкова дребни риби, наглед неуловима плячка за мудното животно, ако не беше страшното оръжие, което се крие под красивата черупка. В известен смисъл конусите са същински харпунджии, изстрелващи хитинова стрела, напоена със смъртоносна отрова, която парализира плячката. Именно в последното се крие опасността за хората и превръща хващането на жив конус в смъртоносна игра.

Отровата е многокомпонентна, съставена от редица пептиди със сборно наименование конотоксини, блокиращи различни нервни рецептори, с което предизвикват мигновена парализа. Съставът й варира при различните видове, вероятно във връзка със специализацията към определен тип плячка. Потенциално опасни за човека са по-едрите видове, най-известни от които са Conus geographus и Conus textile широко-разпространени в Индийския и Тихия океан. Основен проблем е липсата на разработени противоотрови и високата смъртност, оценявана на 95% при някои видове. Последното статистически не е особено достоверно, понеже са регистрирани и доказани едва петнайсет смъртни случая, но това ни най-малко не намалява потенциалния риск за невнимателни туристи и колекционери.

Поради красивата, богата украса конусите спадат към едни от най-желаните колекционерски черупки. Иронично, но най-опасните видове са и най-едрите като големина и съответно най-търсени. Такъв е Conus gloriamaris, достигащ до 23 сантиметра дължина и много рядък преди да бъдат локализирани основните му популации. В началото на миналия век не е било рядкост такава черупка да надмине хиляда долара цена.

Е, конусите със сигурност не са най-голямата заплаха за човешкия род, дори обратното е в сила, но поредния пример за това как в природата красотата обикновено върви ръка за ръка с опасност. Така че ако имате щастието да изкарате почивката си в Тайланд например, много внимавайте какво пипате по морския бряг.


Допадна ли ви този материал? (25) (0) 9034 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.