Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: 120 години Софийски Университет "Св. Климент Охридски" (статия) - Наука, Образование, История
120 години Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, вторник, 25 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На първи октомври 1888-ма година в младата българска държава се случва нещо, което коренно променя трудния път към изграждане на нова България. Поставено е началото на висшето образование със създаването на най-старото висше учебно заведение, тогава като висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия с ректор - лингвистът Александър Теодоров-Балан. С бавни, но уверени крачки тази институция започва да се развива и разширява, устоявайки на времето, промените и безхаберието.

Първоначално в него са се обучавали 49 студента, от седем лектора (наричани понякога “новите свети седмочисленици”). Първият факултет е бил по история и философия, на следващата година се създава такъв по математика и физика, а през 1892 г. и факултет по право. Двайсет и пети ноември, денят на Климент Охридски, се превръща в официален празник на университета през 1902 година, фактически две години преди институцията официално да бъде обявена за университет. През 1917-а година е създаден и факултет по медицина, в последствие отделил се като самостоятелен университет, а през миналата такъв бе отново създаден към Софийския университет.

През 1924 година, с финансовата помощ на братята търговци Евлоги и Христо Георгиеви, са поставени основите на настоящия ректорат, удобно разположен в центъра на София на един хвърлей от Орлов мост. Сградата е завършена и официално открита десет години по-късно. Статуите на братята продължават да доминират централния вход на сградата, напомняйки какво означава патриотизъм и родолюбие. Макар да са прекарали живота си в чужбина и да са погребани в Букурещ, те участват в множество благотворителни мероприятия, подпомагайки изграждането на нова България. Само за сградата на Софийския университет общата стойност на дарението е било около един милион лева.

Както повечето събития в България и това не минава без скандали. Забавеният с двайсет години строеж започва по проект на френски архитект, Анри Бреансон, но под ръководството на Йордан Миланов, което води до завеждане на дело за авторски права и солидна неустойка.

Понастоящем СУ съдържа в структурата си шестнайсет факултета и обучава над 14 000 студента. Отделни звена са ботанически градини в София, Варна и Балчик, библиотека, издателство и изчислителен център. Макар и доста поочукан от прехода, Софийският университет "Св. Климент Охридски" продължава да бъде елитно учебно заведение, предпочитано и от множество чуждестранни студенти предимно от Македония и Гърция, както и сериозен фактор в научния живот и продукция на България.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 5657 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.