Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робърт Салваторе и Трилогията за мрачния елф (статия) - Робърт Салваторе, Фентъзи
Робърт Салваторе и Трилогията за мрачния елф

Автор: Avatar of Sarig, четвъртък, 15 юли 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

ИнфоДар в последно време все повече и повече ме учудват. След издаването на "Долината на мразовития вятър" излязоха и книгите от "Трилогия за мрачния елф". Темпото е доста добро и да се надяваме да издадат и останалите книги, свързани с приключенията на Дризт До`Урден. В миналия брой ви бе представена "Долината...", разкриваща приключенията на елфа на Повърхността.

В "Трилогия за мрачния елф" действието се развива в Подземния мрак, обиталище на зли раси, от които най-безпощадна и жадна за власт е тази на мрачните елфи.

В първата книга "Градът на мрака" се проследява детството на Дризт, борбата му за оцеляване сред това общество на хаос и непрестанни заговори. Още при раждането си Дризт трябва да бъде пренесен в жертва на богинята на мрачните елфи - Лот. Но по прищявка на съдбата най-големият му брат Налфейн бива убит от по-малкия Дайнин, което си е съвсем в реда на нещата в обществото на мрачните елфи. Дризт бива обучен от баща си Закнафейн - майстор на меча в цял Мензоберанзан(където и между другото се развива действието). Той усвоява нещата с голяма бързина и скоро се превръща в истински боец. Но младият елф е ужасен от злината на мрачните елфи. Той съзира с лавандулените си очи фасадата, прикриваща един град на абсолютен хаос. Единственият, който споделя разбиранията му, е баща му. Но матрона Малис няма намерение сина й да не следва повелите на Лот. В крайна сметка Дризт ще трябва да направи своя избор между доброто и злото.

Във втората книга "Изгнание" Дризт е избягал от града на мрачните елфи, за да си намери по-добро място за живеене. Но не всичко се развива както си е мислил елфът и той живее 10 години в непрестанна борба за оцеляване. Той няма с кого да говори, няма с кого да споделя пещерата си освен с пантерата си Гуенивар и Дризт се превръща в див и неконтролируем. Но освен състоянието му, което е близо до лудост, той е усъвършенствал уменията си до краен предел.

Матрона Малис е загубила доверието на Лот и тя може да си го върне като убие сина си Дризт,ако иска домът До`Урден да остане цял. Чрез мощно заклинание е съживен Закнафейн - без душа и подчиняващ се единствено на матроната. Дризт ще трябва да се изправи отново пред много опасности, от които най-голямото му изпитание ще бъде срещата с баща му. Мрачният елф ще се изправи пред много дилеми и ще води вътрешна борба, която ще реши съдбата му...А, да, книгата е най-добрата на Салваторе, която съм чел досега, поради неочакваният край(което не e често срещано явление при книгите на Боб),интригите и Подземния мрак .

Третата книга "Убежище" за разлика от другите две се развива на Повърхността(един голям минус по простата причина,че най-очарователното в трилогията бе именно Подземния свят). Да, Дризт решава да излезе там, където грее слънце, защото разбира, че няма друг начин да се отърве от непрекъснато дебнещите го врагове, жадни за отмъщение. Но където и да отиде, елфът получава единствено презрение и омраза заради цвета на кожата си. Той става изгнаник, в свят, за който не знае почти нищо. Водейки непрекъсната борба с неправдата, Дризт ще се опита да намери дом, за който толкова мечтае...


Положителните страни на книгите - големият брой битки,които са уникални по рода си. Описанията на Подземния мрак, обществото на мрачните елфи и атмосферата, създадени от Салваторе са изключително добри. Дризт не се показва само като "добрият елф с благородно сърце", а като същество с доста по-мрачен характер. Стилът на автора е прекрасен, което ще проличи най-вече при мелетата.

И сега дойде време за кусурите. Прекалено много наивни моменти имаше(най-вече в третата част). Дризт е представен като абсолютен и единствен по рода си герой. Каквото и да стане,Дризт бива прогонен,обезверен и какво ли още не за сметка на другите. Прекалено героично, та даже и романтика се долавя:).Злодеите - безхарактерни като се изключи Роди МакГристъл(единствен той се задържа повече време). Всичките тези критики се отнасят за третата част, която е с пъти по - слаба от първите две, но независимо от това ще се хареса на феновете на Салваторе.

И дойде време за заключителни думи.Дали си заслужава? И питате. Едно от най-добрите неща, издавани наскоро заедно с поредицата на Пулман.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1710


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 6159 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (46) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.