Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ървин Уелш: "Порно" (ревю) - Ървин Уелш, Съвременна проза, "Porno", Английска литература, Европейска литература, Нови книги, Съвр
Ървин Уелш: "Порно"

Автор: Ангел Генчев, събота, 08 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Девет години след публикуването на еталона за шокова литературна терапия, носещ заглавието "Трейнспотинг", Ървин Уелш доставя удоволствието - колкото на читателя, толкова и на себе си - да се завърне сред героите, изнесли на крехките си плещи реактивния му дебют на сцената на модерната проза.

Разбира се, едно почти завършено десетилетие е доста дълъг отрязък от време, който неизбежно оставя своя отпечатък. И то не само върху съвсем настоящия свят на автора, но и на имагинерната вселена на неговите стари познайници. И докато лудият шотландец е позагладил своите ръбове и издялал някоя друга треска, то улягането на питомниците му съвсем не протича толкова гладко.

При все това, "Порно" е книга с две лица. От една страна, тя е най-вече забавно-сериозна. Комбинация между присъщия за Уелш пикантен хумор, един вид носталгичен поглед назад във времето за запознатите с предишната книга, и в същия момент доста реалистична картина, обрисуваща преобразуването на тайфа проблемни тийнейджъри в група млади мъже и жени. Къде успешно, къде - не, къде със забележки, но запазвайки в различна степен специфичните си детски чар, жар и щуротия. За разлика от "Трейнспотинг" обаче, черните краски в "Порно" почти отсъстват, и читателят на практика не е поставен под напрежение.

От друга, проблемът с трудното юношество е на практика ежедневно явление, постоянно разглеждано под всевъзможни лупи - медицински, психо- и социологически, дори биохимични ако щете - понякога под наистина невероятни ъгли, но изненадващо рядко в перспектива, за сметка на средствата и способите за неговия контрол и уравновиловка. Още по-рядко се задава въпроса дали отделни странности не могат всъщност да доведат до положителна равносметка - било то по невъобразим и почти нелогичен път - къде точно трябва да се сложи чертата, и въобще има ли някой наистина правото да слага черти или да категоризира. Особено в сравнително ранна възраст, когато се предопределя развитието на даден човек. Което прави "Порно" далеч по-сериозна, макар и поднесена по забавен начин новела.

Няма спор, без "Трейнспотинг" романът губи известна част от обаянието си. Липсва сравнението, паралелът, който да го повдигне още едно ниво нагоре. Но той не е писан с тази цел, а дори и така, в своеобразния си наситен стил, Ървин Уелш насипва ситно смлени, ежедневни проникновения почти на всяка страница. Докато вече дали ще го приемете като сатира или сериозна творба зависи само от вас.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (7) (1) 6677 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.