Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Пол Андерсън: "Операция Хаос" (ревю) - Пол Андерсън, Научна фантастика, "Operation Chaos", Американска литература, Втора световна война
Пол Андерсън: "Операция Хаос"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 15 юли 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Паралелни светове. Позната и често дъвкана материя из фантастиката, като се замислиш – ако започна да изброявам, най-вероятно ще започна от Саймъковите “Всичко живо е трева” и “Те вървяха като хора”, и ще завърша кой знае къде около плюс безкрайност.

Основата, всъщност, не е сложна, както обикновено се случва с най-генералните, да не кажа гениални идеи – като например оня каламбур с Нютон и ябълката, или другият, с намазаната филия. Но това е друга тема. Базисът на паралелния свят е елементарното събитие, което, както знаем, има двоичен изход – 0 или 1. Вземаме един произволен момент в земната история, в който нулата е станала единица, или единицата – нула, и готово – имаме паралелна история. Ето, ако елините бяха загубили Гръко-персийските войни, то нямаше да имаме Олимпиади. Това малко на шега, разбира се, но какво ли всъщност щеше да се случи, ако наистина ги бяха загубили?

А колкото по-значимо е събитието, толкова по-голямо ще е отклонението. От тук нататък, пред кръгозора на фантазията се открива цял безкрай възможности. Някои ги опитват, а други – не. Ето един, който посмя. На вашето внимание - Втората световна война...

..."Или хич не ни вървеше, или разузнаването им се оказа по-добро, отколкото очаквахме, но последното им въздушно нападение смаза противовъздушната ни отбрана и помете палатката на метеорологичния корпус... Едно му е хубавото, помислих си: докато вали, не могат да ни атакуват от въздуха. Разбира се, когато бъдат готови да ни атакуват от бръснещ полет, ще махнат облаците. Но нашите метли ще се появят също така бързо, както и техните килими."

Пол Андерсън е роден през 1926 г., до Втората световна война живее в Дания, и след Хитлериската окупация заминава за Минесота, където завършва физика в местния унуверситет . През 1947 г. написва първия си разказ "Утрешни деца". Следва известно прекъсване, но през 1953 г. издава една от най забележителните си книги - "Три сърца и три лъва". Причислява се към романтичната вълна в американската фантастика, която се разграничава от класическата, тежка научно-фантастична школа. Писал за почти всичко, за което един читател на подобна литература може да се сети – от арабски духове, през черни дупки до Юпитер, и после обратно, по околовръстния път. Пол Андерсън е седемкратен носител на “Хюго" и двукратен на “Небюла”. Освен това е награждаван с премията "Гандалф" и премията на издателство "Макмиллан" за най-добър детективски роман на годината (1959). Пише и под псевдонимите А.А. Грейг, У.Р. Сандърс и Майкъл Караджордж. Умира от рак в края на юли, 2001 г.

"Операция Хаос". Една паралелна Земя, в която магията не само не е отмряла, но и се е развила паралелно с технологията до такава степен, че взаимно са се просмукали една друга. Иначе, всичко останало е сравнително познато, поне в най-общите си краски. Въобще, леко и забавно четиво – можете съвсем спокойно, за отмора, да се впуснете в приключенията на върколака Стив Матучек и красивата му половинка-вещица, Вирджиния, и да ги изгълтате за една нощ, без изобщо да ви затормози. Не, че книгата е плоска – хич дори – тук се намира вероятно най-брилянтния образ на Магически университет (“Тризмегист”), а и мистър Андерсън далеч не е пощадил времето си, задълбавайки в корените на най-различни митологии, вярвания, теории и практики от времето до късното Средновековие и Ренесанса. Но от друга страна, “Операция Хаос” не е и твърде задълбочена, като до голяма степен залага на приключенството. И в двата случая, в зависимост от настроението на читателя, се намират достатъчно детайли или пък динамично, чак задъхано на места действие.

А дори и да се намери трети случай, със сигурност си заслужава прочита, пък и обемът в никакъв случай не е страховит – у нас е издадена е в две тънки части от серията “малки” книжки на Орфия. За съжаление продължението – “Операция Луна” – и до ден днешен не е видяло български език.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 7116 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.