Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: In Memoriam: Майкъл Крайтън (статия) - Майкъл Крайтън
In Memoriam: Майкъл Крайтън

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 06 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На шестдесет и шест годишна възраст, след продължително боледуване, почина американският майстор на трилъра и един от най-популярните автори на всички времена, Майкъл Крайтън.

Роденият в Чикаго писател нашумява още през 1969 г., с излизането на "Щамът Андромеда" - първата му новела, издадена под собствено име, превърнала се в класика на научната фантастика. С годините към нея се прибавят заглавия от калибъра на "Юрски парк", "Сфера", "Изгубеният свят", "Тринадесетият воин", поредица от бестселъри, чрез които Крайтън се превръща в своеобразен лидер сред авторите на лека фантастика. И макар че никога - дори с Андромеда - не получава особено признание точно от тези среди, нито е носител на някой от престижните призове в жанра, американецът е отличаван често за своите творби.

В доста любопитната му всъщност колекция от награди се помещават "Едгар Алан По" на Асоциацията на автори на мистерии - при това на два пъти - отличието на Американската писателска гилдия, едно от най-високите отвъд океана, на Асоциацията на американските писатели лекари, какъвто е и по образование, а дори и Еми - за авторската идея зад популярния сериал "Спешно отделение". Но може би най-интересното признание, което Майкъл Крайтън някога е получавал, е крайтънзавърът (Crichtonsaurus bohlini), кръстен нему в чест на работата му по "Юрски парк".

Освен всичко друго, американският творец е и един от най-често екранизираните - цифром и словом тринадесет от неговите новели са били превръщани във филми, при това с огромен успех, а сред сценаристите им се подвизават имена като Стивън Спилбърг и Бари Левинсън. Самият Крайтън също се проявява като сценарист и режисьор, като освен "Спешно отделение", сред десетината филма, върху които е работил, може би най-известен е "Туистър".

Многобройните му произведения засягат теми в най-разнообразни области, макар и най-често да поставят под въпрос научно-технологичния прогрес и най-вече предпазливостта, с която се внедряват и използват неговите достижения. Американецът обаче съвсем не му противник - напротив, това, което се стреми да напомня, е че грешките и провалите са негов неизбежен елемент, както в теорията, така и в практиката. Особено брожение предизвика последният му роман, "Състояние на страх", поставящ под сериозно съмнение теорията за глобалното затопляне.

Поклон пред светлата му памет!


Допадна ли ви този материал? (20) (0) 3811 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.