Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Virus IV - Dark Sun (2008) (ревю) - Пауър метъл, Прогресив метъл, Траш метъл, Хеви метъл, Virus IV, Нови албуми
Virus IV - Dark Sun (2008)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 03 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Virus IV - Dark Sun
2008, Thundering Records

Line-up:
- Magali Luyten - vocals
- Samuel Arkan - guitars
- Renaut Van Oeyen - guitars
- Christophe Babin - bass
- Francois Brisk - drums

Tracklist:
1. Intro; 2. Frightening Lanes; 3. Behind Me; 4. Dark Sun; 5. New Karma; 6. Signs; 7. Such a Shame (Talk Talk cover); 8. Silent Arrows; 9. The Last Time; 10. Soulrace

Приятните изненади понякога идват от неочаквани места. Белгия, например - страна, чието присъствие на тежката сцена е в добрия случай символично. Но ето, Virus IV. Млада група, с дебютен албум, а едновременно с това доказателство, че перспективните и нови попълнения на същата тази сцена съвсем незадължително идват от големите и добре познати школи.

Всъщност, групата не е чак толкова зелена. Основана е през 2006-та година, когато издава и своя демо-запис "New Karma", след което се радва на редовни концертни изяви. Отделно, повечето и членове имат съвсем нелош опит - вокалистката Магали Луйтен е работила с имена като Ули Кюш и Ариен Лукасен, а към тях съоснователят на групата Самуел Аркан добавя в списъка Primal Fear и Annihilator; останалите на свой ред са участвали в турнета на Мейдън, Symphony X, Napalm Death, Halloween, Rage - все солидни имена, допирът с които няма как да няма пръст в доста впечатляващият им като за първи албум.

Може би по-трудно е да се определи стиловата им принадлежност. Пауър, траш, прогресив - "Dark Sun" представлява сплав от доста различни стилове, при това съчетани с дамски глас. Именно тук обаче е и най-приятният сюрприз. Изпълненията на белгийката са безкрайно далеч от шаблонния, а напоследък и - да ви призная - досаден понякога образ на женския вокал. Всъщност вокалът на Луйтен е типично мъжки, гласът и е женски. Има моменти, като пасажи от едноименното за албума парче, където много по-лесно може да мине за вариант на Дио - в по-примамлива опаковка, разбира се - отколкото за поредния клонинг на Таря Турунен. А това е нещо, което си струва. И което, струва ми се, от времето на баба Доро насам е изключителна рядкост.

Така или иначе, дебютът на Virus IV може да се определи накратко с няколко думи. Отпървом, свеж - новаторски, интересен, за капак на което и разнообразен, даже качествено изпълнен. После, прилепчив - дори само като музика, мелодиите са от тези, които се загнездват с лекота из сивите гънки, след което можеш да си ги тананикаш с дни, без да знаеш от къде ти е дошло. Но тъй като и най-златният медал все пак има по две страни, "Dark Sun" не е останал без недостатък - въпреки десетте си парчета, е дълъг едва тридесет и пет минути, което наистина е малко късичко. Да не бъдем претенциозни обаче - като за начало отлично. Следващият път - още повече.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2721 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.