Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Опасни за живота. Соленоводни крокодили (статия) - Биология, Зоология, Херпетология, Австралия, Влечуги, Екология, Крокодили, Соленоводни крокодили
Опасни за живота. Соленоводни крокодили

Поредици: Опасни за живота

Автор: Ангел Генчев, сряда, 29 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Крокодилите може и да си носят славата на едни от най-безпощадните сладководни хищници, но сравнително по-малко известен факт е, че съществуват и соленоводни представители. Самото название обаче не бива да ви подвежда - соленоводният крокодил, наричан също естуарен покрай съответния географски термин, съвсем не е изключително морско животно. Точно обратното, в случая говорим за значително по-голям толеранс спрямо солеността на водата, който му позволява да живее - и ловува - по океанското крайбрежие, и дори да преодолява сериозни дистанции в тази обстановка.

За сметка на това, соленоводният (Crocodylus porosus) е най-големият не само сред сродните си крокодили, достигайки средна дължина от около шест метра при мъжките индивиди, с тегло повече от тон, но и най-голямото живо влечуго, обитаващо понастоящем планетата Земя. Среща се в основно в Северна Австралия, както и по някои от околните острови от групата на Океания, като Нова Гвинея, но е забелязван и по крайбрежието на Югоизточна Азия, Малайския архипелаг, както и в Индия, макар и в момента за популации там да е трудно да се говори. Смята се обаче, че в миналото е обитавал доста широк ареал, включващ също така Източна Африка и южното крайбрежие на Азия с прилежащите му острови. Всъщност, дори е бил смятан за разновидност на нилския крокодил преди да бъде определен като отделен вид. Във всички случаи, естуарният крокодил е великолепен и издръжлив плувец, и - макар и единични - сведения за появата му има дори край бреговете на Япония.

Все пак, въпреки намаляването на броя на местата, където може да бъде срещнат, соленоводният крокодил все още не се нарежда сред застрашените видове - до известна степен плод и на програмата за неговото запазване, провеждана на австралийска земя, се предполага, че понастоящем наброява между двеста и триста хиляди индивида.

Подобно на повечето си роднини, този крокодил също е от мързеливия тип хищници, разчитащи на случайността и засадата далеч повече, отколкото на активното ловуване. Нещо повече - при него териториалното, възрастовото и половото разделение са силно застъпени и ловните области обикновено се доминират от водещия мъжки. Положение, което неизбежно води до доста строга йерархия и жестоки схватки между отделните индивиди, но въпреки това соленоводният крокодил не бива да бъде подценяван, а и апетитът му расте заедно с възрастта и размера - храни се не просто с всичко, от риба, през птици до домашни животни, но при възрастни индивиди са известни нападения върху добитък, коне, дори трудно уловима плячка като маймуни, кенгуру и дори леопарди. Със сигурност за това допринасят огромните му размери и желязната захапка, съчетана с печално известното крокодилско "завъртане". Почти всички представители на крокодилския род завличат плячката си под водата, като в стремежа си да я удавят използват специфичен маньовър - завъртат се рязко около надлъжната си ос, късайки плът и чупейки кости. Освен всичко друго, това им помага за поглъщането на жертвата - крокодилите се нареждат сред множеството хищници, неспособни нито да отхапват, нито да дъвчат храната си.

Също подобно на повечето си роднини, обаче, соленоводният крокодил не е способен да издържа на високо темпо на дълги разстояния. Макар и да достига при плуване забележителните петнадесет до двадесет мили в час на кратки дистанции, на дълъг пробег не може да поддържа повече от две-три или четири. Същото важи и за сухоземните му набези - като хищник е експлозивен и не по-бавен от човека, но не може да поддържа гонитба, за което способства и тромавото му тяло, въпреки градските легенди.

А доколко е опасен - соленоводният крокодил е почти сто процента смъртоносен, с малките изключения, дължащи се на чиста доза късмет. Все пак, безкомпромисен хищник тежащ около тон едва ли е най-приятният кандидат за романтична среща на четири очи. Но при всичките предпоставки, смъртните случаи годишно не надвишават три-четири, и са най-вече плод на безхаберие от страна на човека.


Допадна ли ви този материал? (12) (0) 7258 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.