Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Зьолден (обзор) (статия) - Алпийски ски, Гигантски слалом, Зьолден, Световнa купа 2009
Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Зьолден (обзор)

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 26 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сезонът в алпийските ски по традиция започна с дамите, като домакин на първия старт бе австрийският курорт Зьолден. Организаторите предоставиха страхотни условия за един истински празник, въпреки че се бе наложило да се допълва с изкуствен сняг липсата на естествен такъв. Което веднага ме препраща към някои от миналогодишните стартове, на които се виждаше буквално почвата под краката на състезателите. Та дано не само австрийците, но и швейцарците са си взели поука, и не виждаме подобни срамни гледки тази зима.

Сезонът започна. Световните купи трябва да се защитават, появяват се нови лица, стари залязват. Ще има стартове в България, а - казват - националният ни отбор тренирал добре. За жалост, очевидно още не сме дорасли за гигантския слалом, който, макар да се води технична дисциплина, изисква малко специфични умения.

От стартовете в Зьолден, въпреки че не могат да се правят генерални изводи, или дори изобщо някакви заключения, можем да видим някоя и друга скрита тенденция. Станахме свидетели на завидно изравнени сили и при мъжете и при жените, което загатва за уникално шоу през сезона. Впечатление прави продължаващото движение на слаломистите към по-скоростните дисциплини и като че ли от сезон на сезон точно те стават все по-решаващи за големия кристален глобус. Действително, шоуто там е по-голямо, стартовете нараснаха по брой, но все пак балансът започва да се губи.

Това движение особено се вижда в карането на Боде Милър, който за пореден път не успя да се класира в челото и остана едва десети с доста, недопустими на фона на спомена от стартовете му преди години грешки именно в техничните участъци. Друго, което прави впечатление е, че гигантския слалом става все по-скоростен и все по-малко техничен. Този в Австрия, например, особено в третия сектор на втория манш приличаше на Супер-Г. Всъщност именно това помогна на типичен спускач като Дидие Кюш да се класира втори, зад сънародника си Даниел Албрехт.

А именно вторият и значително по-млад от ветерана Кюш швейцарец впечатли с развитието си. Поне в първия старт изглеждаше значително по-спокоен и балансиран от миналата година, и като че ли можем да очакваме алпийската страна да се намеси по-сериозно в битката за кристалния глобус с основно оръжие именно в негово лице.

Освен тях двамата видяхме отново французин, борещ се за нещо повече, залеза на Херман Майер, който дори не успя да се докопа до втория манш, и заявка на Бени Райх да бъде отново фактор в алпийските ски. Както между другото и на целия отбор на домакините, имайки предвид, че бяха най-гъсто населеният в първата десетка. Милър очевидно отново ще гони скоростните дисциплини, а техничните ще ползва за точки, както и Аксел Лунд Свиндал. И, освен ако не стане някоя гигантска изненада, май обичайните заподозрени отново ще са в битката без особена чужда намеса.

Не така седят нещата при жените. Там швейцарският национален отбор извади скрит седемнадесетгодишен жокер в лицето на заелата пето място в първия старт от сезона Лара Гут. Девойката направи доста добър първи манш, а вторият и далеч не бе по-лош от този на опитната носителка на малката световна купа в дисциплината Денизе Карбон, както и от тази на световната - Линдзи Килдоу, по мъж Вон. Или на вечната фаворитка Аня Персон. Споменатите изглежда ще се основните фаворитки за световната купа, като обаче не бива да забравяме вечните австрийки, от чийто лагер бе победителката Катрин Цетел, нито чаровната Таня Путиайнен.

Изключително малките разлики при мъжете говорят за доста изравнени сили на старта. Подобни времена по принцип много рядко се срещат в гигантския слалом, където все пак дори най-малката грешка коства доста време и си мисля, че ни очаква доста интересен сезон. При жените се получи по-традиционно разпределение, но затова пък изскочи най-голямата изненада. Все пак ще видим след още някой друг старт как се развиват нещата, но ми се струва, че и при тях ни очаква вълнуваща надпревара с традиционно непредвидим край.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3723 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.