Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: jamendo.com - добре дошли в света на свободната музика (статия) - Creative Commons
jamendo.com - добре дошли в света на свободната музика

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, сряда, 22 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не познавам човек, който да няма нелегални неща на компютъра си. Започвайки от операционната система, преминавайки през музиката, филмите, игрите, програмите и каквото още се сетите. Но спокойно, това няма да е поредната тема за или против пиратите, които ограбват (и оставят творците буквално голи и боси), това така или иначе е дискутирано достатъчно. По-скоро ще покажа, че има начин хем да слушаш легално музика, хем да не си плащаш (освен ако сам не решиш). Става дума за проекта jamendo - един невероятен сайт, където различни групи и музиканти публикуват свои песни под Creative Common лицензи.

Първото нещо, което ме порази, когато отворих за пръв път страницата, беше невероятното стилово разнообразие. Когато стане дума за безплатна музика, в главата ми изникват само електронни сетове и циклажи… Но тук видях буквално всичко. От черно и хип-хоп, през ретро, поп и ню ейдж, до бруталии като деткор и грайндкор. За всекиго по нещичко, така да се каже. Дори и в така любимата ми категория психеделичен рок се появиха не малко заглавия.

При такъв широк избор (близо 13000 албума), обаче, веднага се появи проблемът, с какво точно да започна своята обиколка из дебрите на свободната музика. Тогава на помощ ми се притече системата за рейтинги, както и търсачката по различни критерии и тагове. Прегледът на най-популярните албуми, както и тези с най-много коментари и ревюта, също върши добра работа при насочването към нещо по-конкретно. Помислено и е за феновете на различни комерсиални групи. Графата външни изпълнители ни препраща към такива, които звучат като нашите любимци. Е, разбира се, тези прилики са донякъде условни, но все пак е хубаво, че можеш да чуеш нещо подобно на Пинк Флойд или Металика само с три кликвания на мишката. А функционалността на сайта се допълва с онлайн радио, разни плъгини за блогове, форум, разбира се, както и други неща, които така и не съм разучил като хората.

За краткото време (няма и десет дена), откак съм открил jamendo, съм си изтеглил и прослушал къде двеста песни и, честно казано, съм повече от доволен. Или аз имам късмет, или нивото на групите просто е много високо, но над 90% от песните, свалени от jamendo, надхвърлиха очакванията ми. Като се има предвид, че тези хора не разчитат на продажби, а изключително на доброволни дарения, явно този бизнес-модел работи. Защото няма как по друг начин да си обясня факта, че има не само новобранци с по няколко песни, но и ветерани с над тридесетгодишна история и купища албуми, освен с това, че музиката им се продава, макар и по нестандартен начин.

Мисля си, че това е правилният път за развитие на хората, които искат да се занимават с изкуство. В наши дни не се изискат толкова много средства, за да запишеш албум, а каква по-добра среда за представяне от глобалната мрежа? Връзката между творците и публиката е много по-силна, защото липсват всякакви посредници. Когато знаеш, че любимците ти са от другата страна на мрежата, контактът е много по-лесен, и по-важното – двупосочен. И нека не забравяме, че когато нямаш конкретен договор, се чувстваш много по-свободен и независим, а това неизменно води до нови идеи. Така че, разгледайте jamendo, послушайте малко свободна музика, а ако пожелаете, подкрепете някой от музикантите там – няма да ви се разсърди.


Допадна ли ви този материал? (10) (0) 3753 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.