Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Battle in Seattle (2007) - антиглобализъм в Холивуд (ревю) - Стюърт Таунсенд, Драма, Екшън, Мартин Хендерсън, Мишел Родригес, Рей Лиота, Уди Харелсън, Чарлийз Те
Battle in Seattle (2007) - антиглобализъм в Холивуд

Автор: Христо Панталеев - Багера, сряда, 22 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Филмът “Битка в Сиатъл” може да се нарече исторически. Това е първият игрален филм, който открито застава на позицията на антиглобалистите, и е откровено враждебен спрямо Световната търговска организация (СТО).

Действието на филма е базирано на реални събития и ни пренася в организацията и провеждането на първата масова и ефективна антиглобалистка проява в света: протестите по време на министерската среща на СТО в Сиатъл през 1999 г. Протести, който прерастват в бунт и безредици по улиците на града.

Забележителното на филма е, че авторите ни пренасят в кратки моменти в живота на три типа герои. От едната страна са посветените на каузата, добре подготвени, образовани и готови за действие антиглобалисти, с техните планове за протестиране, мотивация и донякъде идеализъм. Както и личните им съмнения, колебания и несъгласия с насилието.

Ценното във филма е, че полицаят от отряда за борба с безредиците (Уди Харелсън) не е антипод на протестиращите антиглобалисти, на които се очаква да противостои. Авторите са вложили в неговия образ изключително човешки черти – като загриженост за младата си бременна съпруга, не-заемане на крайни позиции, и донякъде съчувствие към каузите на протестиращите. За разлика от други холивудски филми, където ченгето прилича на строго програмиран дори в емоциите си служител, който притежава фанатична вяра и влага много страст в това, което прави, в Battle in Seattle мирогледът на блюстителя на закона е предаден значително по-реалистично и от много по-близка на всеки човешка гледна точка.

Третият план на действието се развива в самите заседания на СТО. Тук се срещаме с третото главно действащо лице или човека, който вярва, че може да промени системата отвътре – д-р Алек Марик от Босна, който работи с медици в Африка. С помощта на убеждението, с изнасянето на лекции и цитирането на данни той се опитва да накара СТО да преразгледа споразуменията си, и по този начин да намали печалбите на големите фармацевтични компании, тъй като в следствие от тези споразумения страдат и умират много хора в бедните страни от Третия свят. Апелът му е в тези случаи хората да бъдат поставяни пред печалбата. Дали всичко това ще бъде чуто от политиците от цял свят и дали ще се направи нещо? Към тези герои можем да причислим и кмета на град Сиатъл, който е изправен пред взаимно изключващите се варианти, и е принуден да избира между политическия натиск на Вашингтон и запазването на собствения си авторитет и на обещанията, които е дал.

Допълнително предимство на филма е пресъздаването на истинската атмосфера на протестите чрез смесването на архивни и художествени кадри. За зрителя става ясно, че авторите са се стремили да бъдат максимално близо до действителните събития при тяхното пресъздаване.

Съвсем близко до реалността е постепенното нарастване на напрежението, сблъсъкът на главните герои и крайната развръзка. Всички сте гледали куп холивудски филми, в които добрият герой накрая хваща автомата и избива лошите. За разлика от тях, в “Battle in Seattle” главните действащи лица не само че не се избиват едни други, но и се сближават. Прошката се оказва най-силното оръжие за промяна, а съчувствието към страдащите – основен метод за натиск върху СТО.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4180 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.