Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Roman de Gare (2007) (ревю) - Клод Льолуш, Драма, Криминален, Трилър, Доминик Пиньон, Одри Дана, Фани Ардан, "Булеварден роман", Е
Roman de Gare (2007)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 16 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Булеварден роман (2007)

Макар и да не се нарежда сред най-задъханите като скорост на действието, камо ли ефектност, "Булеварден роман" на двукратния носител на Оскар Клод Льолуш притежава всички онези отделни качества, определящи наистина добрия трилър. Психологическа, но не психо, същевременно мистериозна по всички правила на криминалното изкуство и изплетена с предоволно множество драматични нишки, последната творба на френския ветеран-сценарист за пореден път подчертава факта, че излизането извън дебелите рамки на дадения жанр може да доведе до чудесен резултат... веднъж, щом е направено с финес.

Определено най-силното му качество е постоянната несигурност, която зрителят изпитва, опитвайки се да разгадае персонажите с развитието на сюжета. Всъщност, макар и историята да започва съвсем семпло, Льолуш доста бързо и присламчва нови сюжетни линии, а и самата и отправна точка - ретроспекцията, може би представена през очите на известна авторка на криминални романи, внася допълнително объркване. Докато всеки нов факт, изникващ около главните герои, ги поставя в съвсем различна светлина. На практика, през по-голямата част от филма човек не може да бъде съвсем убеден каква част от него е истина, и каква - фикция. За сметка на това, обаче, разплитането на фабулата и самия финал на "Булеварден роман" се радват на изящна логика, и трябва да призная, че по моему именно това е най-силното му качество - в своя край не оставя зрителя си недоумяващ или във вакуум.

Главните роли са поверени на популярните френски актьори Фани Ардан и Доминик Пиньон - съответно, писателката Джудит Ралицер и мистериозния Луи, и поредната подрастваща звезда на местното кино, Одри Дана. Особено силно е изпълнението на втория, чийто персонаж е първоизточник на голяма част от мистерията, представляваща "Булеварден роман", но и като цяло играта на участниците тук не подлежи на съмнение. Също трябва да се отбележи и вниманието на Клод Льолуш към дребните детайли. Появата, например, на популярния местен телевизионен водещ Серж Моати, в компанията на неотстъпващи му по известност имена от калибъра на Арлет Гордън и фантаста Бернар Вербер като част от историята, безспорно гъделичка зрителя и придава до известна степен по-голяма сериозност и усещане за истинност на действието.

И като цяло, "Булеварден роман" - чието заглавие звучи вече доста иронично към края - е творба, която струва ми се любителите както на жанра, така и на френското кино ще могат да оценят по достойнство.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4174 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.