Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ървин Уелш: "Трейнспотинг" (ревю) - Ървин Уелш, Съвременна проза, "Trainspotting", Английска литература, Нови книги
Ървин Уелш: "Трейнспотинг"

Автор: Ангел Генчев, събота, 04 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Преди десет-дванадесет години, когато "Трейнспотинг" - за който тогава нямах никаква представа, че е екранизация - върлуваше по екраните, бях искрено и напълно втрещен. Съвсем не само поради това, че покосяваше пуританските възгледи и на шир, и на длъж, и от Ванкувър до Владивосток, но заради потресаващата му, натрапчиво, подчертано и внушително невъзприемчива за така наречения нормален човек идея. Сюжет, визия, каквото си изберете.

Не, че съм бил толкова възмутен. Биологическото образование прави такива чудеса с хората, че е трудно да се впечатлиш от нещо натурално. Дори от порното. Но този филм надминаваше всякакви разумни граници, а и на крехката шестнайсет-седемнайсет годишна възраст - преди да си се докопал здраво до повечето човешки пороци - изглеждаше ако не друго, то невъзможен и изопачен.

Естествено, време изтече. Междувременно научих едно, друго, дори това, че "Трейнспотинг" е литературен бестселър, върху който рано или късно трябваше да сложа ръка. И, по-рано или по-късно, все пак го направих.

Както обикновено се получава, екранизацията на една новела в най-добрия случай опира гръб в реалното произведение. Романът на шотландеца Ървин Уелш е до такава неимоверна степен ненормален, че почти не подлежи на прости думи описание. Но това далеч не е някаква отрицателна черта. Всъщност, ако човек желаеше да вникне в смисъла на думата избор, на нейните крайности, на липсата му, на поводите зад събитията, които нормата отхвърля абсолютно безцеремонно, то може би ежедневните разриви, на които ставаме свидетели, далеч нямаше да са толкова дълбоки.

А скандалът, породен от първия плод на творчеството на Уелш, е липсата на толерантност у него - жест, който не си прави труда дори да предложи. Целият "Трейнспотинг" представлява не толкова последователно действие, колкото набор от брутални, но впечатляващи в откровеността си сцени. Бих казал, че този му прийом няма да се измени и завбъдеще, но особено тук, в изходната му творба, е до такава степен природно неошлайфан и директен, че наистина може да свали емайла от зъбите на читателя. Което не го прави обаче по-малко великолепна творба, ако ли не и едно от най-добрите, целенасочени и въобще емблематични и, най-вече, гениални произведения на края на двадесети век.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4871 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.