Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Борба за рейтинг (статия) - Общество, Телевизия
Борба за рейтинг

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, понеделник, 29 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Дойде септември, започна учебната година, и родители, баби и дядовци прекъснаха без време заслужената си лятна почивка, за да си стоят вкъщи и да осигуряват прехраната и необходимата дисциплина върху наследниците си. С което зейна огромна екологична ниша в родния ефир, която водещите телевизии побързаха да запълнят. И, след като родното първенство никакво го няма (футболно, но можете да си изберете и друг спорт, ситуацията не е по-различна), а "Шоуто на Слави" се превърна в потъващ кораб, от който един по един дезертираха водещи личности от екипа, единствената логична алтернатива за трупане на зрителска маса останаха риалити шоутата.

Всъщност, логично или не, но шумът преди излъчването, както и след него всъщност, привлича много повече интерес от самите предавания и като огледаме внимателно фабулата в трите хитови шоута за хладната есен, то няма как и иначе да бъде. С две думи, “голяма мъка”, само че подплатена освен с фрапиращо безлични участници, които от година на година стават и все по-простеещи, този път и сценаристите се оляха малко в желанието си да търсят оригиналност.

Ако започнем с “Танцуващи звезди”, то в негово лице критиците очакваха касоразбивача на сезона, поради дебюта му и поради вроденото желание на средностатистическия българин да наблюдава как успелите в живота се излагат публично. Е, звездите в шоуто в по-голямата си част принадлежат към някаква средна прослойка от понашумели личности, както и попфолк звезди разбира се, както и единици застаряващи и залязващи муцуни от звездния небосклон, с което всъщност трудно могат да се преборят за ефирно време.

Няма да е пресилено, ако кажа, че единствено водещият Тодор Колев внася някаква доза оптимизъм в бъдещето на това предаване. Останалото е безцелно подскачане по дансинга, което се оценява уж професионално - моите уважения към журито, но опитите да се държат като на реално състезание при тази комедия само придава още по-голяма комедийност. Е, всички ще запомним “любимото превъртане с подскок” на Жоро Мамалев.

В конкурентните помежду си “Сървайвър” и “Биг Брадър” някак случайно, но твърде подозрително едновременно заложиха на полово разделение от самото начало, с което явно целяха да внесат разнообразие спрямо предните сезони и като гледам, съвсем целенасочено се надяват на разгарянето на хомосексуална връзка между жени като ключ към дистанционното на зрителите. Иначе наглед различните шоута се оказа, че следват доста сходна сюжетна линия, освен, че залагат и на социалните дрязги в условията на гладуване.

Това, което евентуално ще стане ясно на зрителя е как един социум не може да преживее еднополово, като физиологичната невъзможност за възпроизвеждане ще е последното, което ще го съсипе. Но какво ли му пука на зрителя? Там някакви две жени се натискат, другата пък дава сериозни заявки да бъде ангажирана от Плейбой. Хора се кълнат в приятелство, след което съвсем целенасочено си забиват нож в гърба. Това се гледа, това се харесва и няма какво да сме възмутени или да поклащаме многозначително глава. Дори най-интелигентните хора се забавляват, гледайки тази форма на порнография. Дали защото искрено се забавляват на хорската простотия или защото и самите те искат тайно в себе си да изпростеят за три часа на ден, това няма значение. Телевизията се гледа, изпращат се sms-и и някъде се купуват нови яхти. А ние, ако да ни недостига хляба, поне от липса на зрелища не можем да се оплачем.


Допадна ли ви този материал? (13) (0) 4122 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.