Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джо Холдеман: "Камуфлаж" (ревю) - Джо Холдеман, Научна фантастика, Небюла (носител), "Camouflage", Американска литература, Нови книги
Джо Холдеман: "Камуфлаж"

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 21 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Без да претендира да е на нивото на „Вечната война” или „Вечният мир”, „Камуфлаж” на Джо Холдеман си остава една добра книга. Роденият в Оклахома основоположник на „хард” течението в научната фантастика ни предоставя зашеметяващ разказ за две безсмъртни извънземни, живеещи на Земята отпреди появата на човешката раса, и вървящи към среща край тайнствен артефакт, намерен в океанските дълбини. И докато пътят на едното е търсене на собственото си Аз, то другото има само една цел – да убива.

При един повърхностен прочит действително изглежда, сякаш „Камуфлаж” разказва интригуваща, приятна история, но не е нищо повече от забавно четиво, с което можеш да си загубиш времето по нелош начин. Скоро обаче читателят осъзнава, че Холдеман влага далеч повече дълбочина - в двете форми на живот той поставя крайните черти на човешкия характер. От едната страна жестокостта и безкомпромисността, от друга любопитството, състраданието, и - по пътя на еволюцията - любовта.

Преминавайки през историята, местата и събитията, авторът води основния си герой по пътя на разбирането на човечеството като същност и човека в частност. Търсенето на отговора на въпроса "какво са хората" сякаш е продължение, развитие или може би дори анализ върху авторовото собствено любопитство, собственото питане „кои сме ние?”. И, неусетно, чрез външния поглед над нещата Холдеман дава отговор на този вечен въпрос. Даже би било по-точно да кажем, че дава посоката, в която можем да да се сблъскаме със собствените си размисли в това отношение.

Ако го оставим настрана, обаче, фабулата грабва от самото начало, обрати не липсват - някои очаквани, някои не чак толкова, трети пък съвсем не. Историята се завързва постепенно и стига до неизбежната и съвсем изненадваща развръзка. Героите, особено изменчивият, са изключително симпатични, най-вече с това, че са реалистични до степен на осезаемост. Дори сексуалният елемент е вмъкнат с елеганс, по пътя на малкото съпротивление, а не на търсенето на комерсиален импакт - който сме срещали не веднъж и дваж из художествената литература - въпреки че на места приема доста грубовати форми.

Книга, в която има всичко, което можете да очаквате от научната фантастика, написана от многократен носител на най-престижните награди в жанра - дори само това стига да ви препоръчам горещо да я прочетете. И ще го направя, въпреки че не е художественият връх на творчеството на Холдеман. Защото „Камуфлаж” си заслужава.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 5164 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.