Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Grave - Into the Grave (1991) (ревю) - Дет метъл, Grave
Grave - Into the Grave (1991)

Поредици: Как се ковеше желязото...

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, сряда, 10 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Grave – Into the Grave
1991, Century Media

Line-up:
Jorgen Sandstrom - Guitar & Vocals
Ola Lindgren - Guitar & Vocals
Jensa Paulsson - Drums
Jonas Torndal - Bass

Track List: 1. Deformed; 2. In Love; 3. For Your God; 4. Obscure Infinity; 5. Hating Life; 6. Into the Grave; 7. Extremely Rotten Flesh; 8. Haunted; 9. Day of Mourning; 10. Inhuman; 11. Banished to Live

През 1991-ва, когато Стокхолм беше малък град, а дет-метъла – млад, в Sunlight studio на бъдещата икона Thomas Skogsberg започват една по една да се пръкват легендите на шведския екстремен звук. Едни от тях, макар и позагубили доверието на феновете след неочаквания завой в стила след третия албум, са четири момчета от група с лишеното от всякакъв творчески порив име Grave.

За сметка на това пък, радващият се на култов статус дебют си е безкомпромисен, разбиващ дет-метъл, с малко архаично звучене от съвременна гледна точка, но и с изненадващо много соло-китари. Вокалите наистина звучат все едно идват от гроб, и макар и характерни за целия стил, все пак носят известна индивидуалност на групата. Рифовете, обаче, са леко монотонни и може би скучновати. Забелязва се и замазване на звука при бързите пасажи, с което може би Grave ни казаха, че не са най-бързата дет метъл група.

Но в крайна сметка през тези години пазарът все още е почти свободен, тежките групи се броят на пръстите на едната ръка, а глада за подобен тип музика тепърва започва да се усеща, и затова за шведите не е особено голям проблем да се намърдат в свободната ниша. С което не искам да кажа, че нямат качествата, но по-скоро Grave се развиха успешно в малко по-техничната концепция на Soulless, отколкото в класическия олд-скуул дет-грайнд.

Двете централни песни, Hating Life и Into the Grave, са абсолютният връх в албума, и стават емблематични за групата. Забелязва се обаче наличието както на типични “гор” текстове, така и на малко по-философски насочени композиции, което говори за все още неизчистената концепция на бандата.

В заключение само ще кажа, че очаквах с нетърпение наскоро отминалия концерт (на 07/09/2008) в София, колкото заради Nile, така и заради самите Grave, които се утвърдиха като едни от родоначалниците на шведската дет-сцена.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3045 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.