Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ра'ан – синът на Крао (статия) - Жан-Франсоа Лекурю, Рожер Лекурю, Банд десине, Комикси
Ра'ан – синът на Крао

Поредици: Френски комикси

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 05 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Детство мое, реално и вълшебно, потънало основно в старите “Пиф”-ове. А от всички комикси в тях Ра’ан ми беше най-любим основно заради приключенското начало и разните му там саблезъби тигри и мамути. Сравненията с Конан и Тарзан не са нелогични, но приключенията на праисторическия блондин лично на мен ми се струват много по-интересни.

Та накратко, Ра’ан имал нещастието да се роди рус като шведка във времена, когато повечето хора били доста космати и с неандерталски физиономии. Това, разбира се, се дължи на двамата му родители, които са също такива. Обяснение на този феномен няма, но какво ли значение има. Все пак тази характерна черта неведнъж му създава излишни проблеми с различните племена, които среща по време на странстванията си.

Сценаристи са първоначално Рожер Лекурю, а след смъртта му през 1999 синът му, Жан-Франсоа. Историята започва през далечната 1969-та и се разпростира върху 187 различни истории, по-голямата част публикувани в Пиф. Освен това си има и анимационно филмче, което даже по едно време се въртя и по нашата телевизия, но изглежда в пъти по-захаросано от комикса. Дори има информация за планиран игрален филм с Марк Дакаскос в главната роля, но изглежда няма да го бъде.

Синдромът на сапунките не е подминал и Ра’ан, така че в последните няколко десетки книжки почват да се намесват ретроспекции към детството му, любови, дори сватби и деца, но като цяло по-голямата част от историйките са читави. Развиват се по една стандартна схема, в която главния герой странства из непознати земи, избирайки посоката като завърта ножа си върху камък. Там той среща враждебно-настроени племена, с разнообразието, на които сценаристите трябва да се гордеят. Задължително разрешава някаква несправедливост и в по-голямата част от случаите прави научен скок, прилагайки природен пример директно в практиката. Благодарение на това, последното, можете да видите Ра’ан да лети като летяща катерица, да изработва лупи и какво ли още не.

Освен човешката враждебност в странстванията си Ра’ан се сблъсква и с различни праисторически зверове и понякога с динозаври. Много рядко, но се намесват и митични гадини, което придава на комикса дори лек фентъзи отенък. Стилът на рисуване, макар и леко различен в различните етапи от развитие на комикса, се характеризира с реалистичност. Дори мога да твърдя, че в момента, когато се е появил е бил своеобразен връх в това отношение. Основен художник е Андре Шере, заменян в единични случаи от Ромеро, де Хуесар и Зам, като на последния са най-нескопосани. И независимо че е предимно с детска аудитория, изобилства от оскъдно-облечени кроманьонки.

Това, което реално дразни в цялата история е привидната непогрешимост на главния герой и силно-развитите му чувство за справедливост и интелигентност. С последното се натрапва едно впечатление, че всички останали са далеч под нивото му, което пък неминуемо го превръща от готин герой в човек, който не си е на мястото.

Но иначе Ра’ан си остава един много приятен комикс, който крие и немалък педагогически елемент спрямо по-малките деца и разбира се носи приятна носталгия на тези, които по един или друг начин са се докоснали до него.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 5662 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.