Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The World According to Garp (1982) (ревю) - Джордж Рой Хил, Стив Тесич, Драма, Глен Клоуз, Джон Литгоу, Мери Бет Хърт, Робин Уилямс, "Светът спо
The World According to Garp (1982)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 28 август 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Светът според Гарп (1982)

Рядкост е, наистина, роман да се екранизира едва четири години след издаването си, но на фона на главоломния успех и въздействието, което има творбата на Джон Ървинг, появата на филмовата адаптация "Светът според Гарп" далеч не изглежда толкова изненадваща. Значително по-любопитен е може би моментът, при който прозата на съвременните американски автори много трудно подлежи на филмиране, и малкото опити в тази насока създават доста противоречиви впечатления. Например, една "Закуска за шампиони" по Вонегът от 1999-та, превърната в нещо като комедия, определено не може да се котира дори сред филмите средно качество.

Тук обаче положението е коренно различно. Самият адаптиран сценарий е максимално приближен до оригиналната творба, и доколкото два часа и четвърт въобще биха били достатъчни и способни да пресъздадат майсторството на Ървинг на екрана - при това и от доста обемен, освен всичко друго, първообраз - той го постига.

Може би до още по-голяма степен великолепието на екранизацията се дължи обаче на актьорския и състав. Главната роля - тази на Т.С. Гарп - е поверена не другиму, а на всеобщия любимец Робин Уилямс, макар и тогава да не се радва на подобно амплоа. Всъщност, "Светът според Гарп" реално е неговият дебют на сериозна драматична сцена, което дава още един добър повод тази адаптация да бъде видяна. И макар и тя да не носи някакво определено отличие специално на него - освен отличното му изпълнение - за по-опитните му партньори тук Джон Литгоу и Глен Клоуз довежда до номинации за Оскар за поддържащи роли, в комплект с някои по-малки награди.

И като цяло, филмът е еднакво подходящ и за онези, които са се запознали със самия роман, и за онези, които намират известни затруднения с него, за което все пак не могат да бъдат обвинявани. На първите той би предоставил малко по-различна, малко по-олекотена, но облечена в плът и великолепна драматична игра версия на досегашните им впечатления. На останалите, пък, дава чудесна възможност все пак да се запознаят с брилянтния бестселър на Ървинг, и то почти от първа ръка, така да се каже - без прекомерни залитания в страни и значителни пропуски.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4039 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.