Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Стивън Ериксън: "Вихърът на жътваря (Сказание седмо)" (ревю) - Стивън Ериксън, Фентъзи, "Reaper's Gale", Канадска литература, Нови книги
Стивън Ериксън: "Вихърът на жътваря (Сказание седмо)"

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 14 август 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Знаете ли как се нарича човек с богата фантазия, който при това я използва активно и споделя мислите с другите? Фантазьор. За жалост лесно можете да се убедите, че дори ако я изложи в текст, това не го превръща в писател, творящ в жанра фентъзи, напротив - остава си фантазьор. Дори и защото, за да бъдеш писател, трябва не само да си представиш и опишеш много персонажи, а да имаш и някакви взаимовръзки между тях. Здрави или краткотрайни, логични или не. Трябва да имаш не само сбор от събития и местности, множество сюжетни линии, ами и да ги навържеш, преплетеш, да ги направиш интересни, интригуващи, вълнуващи. Освен ако, естествено, не се стремиш да задоволиш камерна аудитория, която е готова да прочете хиляди страници, само и само за да те разбере.

Бях виждал произведения, изградени на принципа на няколко истории, развиващи се паралелно, но обикновено авторите се стремят към някаква завършеност – обемност – на едната, преди да започнат втора, трета и да се върнат, може би, към първата, крачещи с бодри крачи към la finale del grande. Виждал съм и динамична смяна на сцените, фокуса, събитията. Дори съм се сблъсквал с автори, които пишат сборник разкази на една тематика и го представят като роман. Общото при тях е, че въпреки различния подход към изграждането на произведението, целта им винаги е била една и съща, не да шокират читателя с двадесет и няколко пътеки, по които се движи приключението и стотина-двеста основни и не толкова основни персонажи, а да му доставят наслада от фабулата, да му внушат някакви идеи...

Виждал съм и графоманщини, чиято единствена цел е да (се) изложиш (с) мислите си пред света. Па дори и да нямаш способностите да го направиш. При тях човек рядко успява да намери идеите, дори да ги търси под лупа, а фабулата му носи мъка. Някои обаче се стремят към висок стил, оригиналност и литературна стойност. Тогава нещата заприличват на разпит, провеждан от светата инквизиция - горкият заблуден човечец, отгърнал произведението, се бори с текста, връща се назад, води си дори записки, само и само да схване тази въртележка има ли цел, или няма.

Какво общо има всичко това с "Вихърът на жътваря", сказание седмо на Малазанската книга на мъртвите? Ами горе-долу това, че съдържанието намери точното име. Книгата е вихър от събития, редуващи се истории, цял телефонен указател действащи лица, всичко това сбичкано в хиляда страници. Общо има и с това, че е може би една от онези книги, върху които човек може да се упражни в слагане на шарени отбелязки, че като се загуби из действието, да види назад за какво, аджеба, идеше реч. Има общо и с това, че Стивън Ериксън съвсем очевидно има богата фантазия, че дори и идея какво трябва да се случи, но дотам. Или иначе казано, има общо с това, че титаничният епос всъщност се явява събраните полети на въображението на един брилянтен фантазьор.

А светът е толкова привлекателен, фабулата също...

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (9) (8) 5249 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (110) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.