Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Get Smart (2008) (ревю) - Питър Сегал, Мат Ембър, Том Асъл, Екшън, Комедия, Шпионски, Алън Аркин, Ан Хатауей, Бил Мъри, Дейвид
Get Smart (2008)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 11 август 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Умирай умно (2008)

Шпионските филми, по презумпция, са горе-долу едни и същи - наистина, всеки със своите собствени дреболии, повече подходящите им комични моменти, местните джаджи дори - но въпреки всичко, най-често плътно изляти в калъпа, създаден някога от Ян Флеминг. Разбира се, изключения има - при това и в двете посоки, като краен резултат - но така или иначе шпионският филм си е шпионски, бил той и внедрен под формата на комедия.

В това отношение, "Умирай умно", освен с лошата игра на думи с "Умирай трудно", която не само не отговаря чак толкова добре на оригиналното заглавие, но и го препраща към малко по-друг тип екшън - преди да го видя, разбира се, и да се образовам по-задълбочено по въпроса, бях дълбоко уверен, че иде реч за пародия на последния - не прави някаква особена разлика. Филмът си е покъртително шпионски от А до Я, а между другото фактът, че е поредният излязъл на голям екран наследник на сериозно овехтяла, но популярна лента, само влошава още повече положението на споменатата вече лингвистична акробатика. Но все пак това не е толкова важно, макар че в отделни случаи би ми се искало наистина съставителите на българските заглавия да се замислят малко предварително, когато ги поставят - ето, че се оказва напълно възможно дори да подведат зрителя.

Иначе, не мога да отрека убеждението си, че "Умирай умно" можеше да предостави и малко повече - особено що се отнасяше до Стив Карел. Без да съм му някакъв прекомерен почитател, го намирам за доста солиден комик, докато скечовете тук бяха ако не неубедителни - би било твърде силна дума - то някак обикновени, и така и не ме разсмяха особено. Имаше своите моменти определено, но като че ли не достатъчно.

Но не ме разбирайте погрешно - филмът определено е приятен като цяло, просто не е някаква върла комедия по същия начин, по който не е и особена новост на фона на сродните си. За усещането допринася и свежото присъствие на Ан Хатауей - ех, къде ли остана времето, когато хубавиците на Холивуд бяха все още каки - и естествено Скалата, който продължава да марширува смело в редиците на комичните актьори, и видимо, с всяка следваща роля, го прави все по-уверено.

Така че, бих казал в заключение, ако си падате по жанра, по актьорите, или пък по оригиналния сериал, всяко едно от тях е достатъчно добър повод да изгледате и този филм - ще ви достави неминуемо удоволствие. А дори и да си нямате причина, а просто свободно време, едва ли би ви разочаровал чак толкова.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3840 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.