Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Тери Пратчет: "Автентичната котка" (статия) - Тери Пратчет, Хумор
Тери Пратчет: "Автентичната котка"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 01 юни 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

- Възможно ли е да бъда едновременно породиста и Истинска котка?
- Разбира се, че не. Вие сте човек.
- Говорех за котката си.


Аха. Сложна работа...Вероятно Тери Пратчет е най-забавният автор, който сте чели някога. Ама няма да тръгна да ви оспорвам, спокойно. Вече сте минали няколко хиляди страници, изписани в стремглаво преплитащата крака към митологичност атмосфера на Света на Диска, точно както съм направил и самият аз... Къде ще се опъвам? Само дето, това не е всичко.

В настоящата тъничка книга иде реч за Котката. Имате ли котка? Нямате? Срам! Веднага да идете и да си вземете! Обаче, каква ли ще бъде тя? Архизлодейска, Ботушомуцунеста, Бакалска или абсолютно позьорска Неистинска котка? А знаете ли, че Фараоните..

Котките са странни животни. Ето, примерно, моят напълно Автентичен, десетина килограмов котарак, в този ранен час - 3:25 - когато се мъча да съчиня настоящето четиво "прима виста" (пък после мислете му докато го четете... кхм, отплеснах се... та той...) се старае, исках да кажа, всячески да привлече вниманието ми, та дай боже да получи следващата си порция храна. Слава Богу, не съм попаднал на котка на Шрьодингер. Подозирам, че онази шахта от петнайстия етаж до мазето хич няма да му допадне.. Пък панелите...

Все тая. Да се върнем на началото. Имате котка? А знаете ли, всъщност, що е то Котка? Защо тя прави тези странни неща? И защо, за Бога, вече се отвращавате да си вземете вана? Подготвили ли сте си задължителната паничка и лъжица за среднощни подвизи? Виждали ли сте Онзи Поглед? Ма, мили Боже (а! това е много често спрягана котешка дума, да не мислите че съм набожен), аз какви ги разправям тука? Прочетете "Автентичната котка".. Няма да ви излъже човекът..


Колкото и да е шеговита, "Автентичната котка" е безценен помощник на котколюбците, в това число и самият мен. Хич не се смейте. Пратчет, наистина, не можете да го сбъркате и от дузина мили. Удоволствието от четенето е неизбежно, в комбинация с оня жълт, леко топъл (овреме, и доста неприятен по-късно) ефект, до който могат да доведат повечето му книги. И както и повечето останали, капката сериозност в океана е от олио - не се разтваря. Просто.. не пропускайте.

И.. в памет на Едипус. Гадинката просто си е заслужавала ;")

И... ако имате хем котка, хем чувство за хумор, тази книжка е точно за вас (Ню Йорк Таймс, според корицата). Бон апети :")

За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1472


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 6305 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.