Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Майкъл Муркок: "Амулетът на лудия бог" (ревю) - Майкъл Муркок, Фентъзи, "The Mad God's Amulet", Английска литература
Майкъл Муркок: "Амулетът на лудия бог"

Поредици: Легенда за руническия жезъл

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 04 август 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Кратко изложение за читателите, които са грабнали книга втора, и за които приключението отново се завърта с пълна сила. Героите попадат в странни и страшни ситуации от самото начало, и границата между гибелта и живота се вие под краката им на всяка крачка. Това като че ли би било най-краткото описание на книга втора от „Легендата за руническия жезъл”, или иначе казано „Амулетът на лудия бог” на Майкъл Муркок.

Всъщност, с всяка прочетена книга на британския фантаст човек се убеждава, че за да бъдеш гранд мастър на научната фантастика, трябва да можеш да пишеш. Попадал съм на не един и двама автори, чието въображение може да съперничи дори на това на най-големите имена във фантастиката и приключенското й разклонение, но изпитват гигантски затруднения да облекат в слово рожбите на своята фантазията.

При Майкъл Муркок този проблем напълно отсъства. Дори самият факт, че ако човек напосоки грабне произволна книга от цикъла, тя ще му е почти толкова интересна колкото и ако ги е чел подред, говори за това. Иначе казано, с малко фантазия, щипка добър стил и малко хумор се получава онова, което оставя хората запленени от творчеството на автора.

Едно уточнение – книгата наистина може съвсем спокойно да се чете самостоятелно, но като цяло удоволствието е по-пълно, ако човек първо е изчел първата. Основната идея продължава да стои неизменно в центъра, допълнена някак си отдалечено и на заден фон с авторови идеи за съдбата, за проектираната еволюция и за търсенето на нови хоризонти на съществуване на човешката раса. Но водещо остава приключението.

Самото то продължава дори в още по-бързо темпо, ситуациите се нижат една след друга, предателства и вярност там, където човек не би очаквал да ги намери, засилват интригата и правят „Амулетът на лудия бог” едно наистина приятно четиво.

И макар на пръв поглед да звучи по-скоро като лековато четиво, книга втора от „Легендата за руническия жезъл” има същото качество, както и първата – да те кара понякога да се замислиш. Което голяма част от сериозното фентъзи не успява да провокира у читателя, или поне у мен. А това не е качество за изхвърляне, дори за онези ефирни четива, които занимават по-скоро онази останала детска част във всеки човек, която се запленява от мечове, битки и странни и екзотични същества и земи.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 5422 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.