Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series. Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles (ревю) - Андре Клавел, Анимация, Сериали, Александър Полински, Бил Фагербаке, Дейвид ДеЛюис, Джейми Хейнс, Дж
SciFi Series. Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 31 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Непобедимите: Хроники на звездните рейнджъри"

"Звездни рейнджъри". Това ще да е произведението, породило най-много разгорещени дискусии, дори пререкания, но пък само и единствено по косвен път. Романът сам по себе си е един от множеството безспорни върхове в творчеството на Робърт Хайнлайн, и съвсем типично в негов стил представлява дълбоко философска, психологическа, социална научна фантастика, макар и да се развива на военен фон. От своя страна, преди малко повече от десет години, Пол Верховен - не по-малко изтъкнато име, но в друга среда - буквално обърна реда на понятията, създавайки военен екшън с фантастични елементи, като акцентът върху останалите понятия, съответно, се оказа реципрочно минимален.

Естествено, този разрив в концепциите мигновено раздели реакциите на единствените два възможни лагера. И няма значение дали ще си призная без натиск, че принадлежа към този на разочарованите, по-важното е, че обикновено се намират и такива хора, които да изразят недоволството си чрез конкретни действия.

Анимационната поредица "Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles" може и да не постига невъзможното, пресъздавайки пълноценно Хайнлайн на малкия в случая екран, но огромното старание и положения за максимално приближаване до заветната цел труд изпъкват почти постоянно.

Няма спор, че анимацията има по-широки възможности от игралния филм, наистина, но в крайна сметка разликата се определя понякога и от основополагащи дреболии, колкото и това да звучи като оксиморон. Като тази между "Стоманените маймуни" на големия фантаст, опаковани в своите свръхтехнологични костюми, и войничетата от едноименния филм. Още повече, че дори през далечната 1997-ма възможностите за съчетание на анимация и класическо кино не бяха чак толкова за подценяване.

За сметка на това, "Roughnecks" си позволява доста сериозно сюжетно отклонение и съвсем не претендира за екранизация, което го прави своего рода още по-любопитен сериал. Всъщност действието няма почти нищо общо с романа, изключая главните действащи лица, и е разпределено в осем последователни мисии от по пет епизода. А може би най-парадоксалното е, че в същото време все пак заема елементи и от първия филм - включително самия Верховен като продуцент, но някак си успява да постигне дори амалгама от двете и да се настани в златната среда, която евентуално би могла да задоволи и двата типа зрители.

Като чисто техническо изпълнение, сериалът също не страда от някакви симптоматични дефекти - анимацията е на великолепно ниво за края на деветдесетте години на миналия век, а що се отнася до диалога и звуковото оформление, дори е номиниран (и печелил) Еми. Така че едва ли има особена причина да не му се насладите.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3966 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.