Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гледане на пес или любителска кинология (статия) - Кинология, Любопитно
Гледане на пес или любителска кинология

Автор: Станимир Кръстев, събота, 19 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Кинология? А, интересуваш се от кино, значи, яко! Хендлерство, какво е това? Извеждаш кучета за пари? По колко можеш наведнъж да изведеш в парка? Колко ти плащат? Тренираш кучета? За кой цирк? Киноложки изложби? В коя галерия? Имаш кучета? Каква марка? Конните спортове не са ли единствените, в които участва човек и животно?

Подобни въпроси ме влудяват, толкова, колкото биха влудили и всеки друг професионален или любител-кинолог.

Да започнем подред - кинологията, колкото и да е странно, не е наука за киното, а за кучетата. Така както фелинология се нарича науката за котките. Кинологията включва в себе си най-различни неща, но може да се обобщи като "науката на кучкаря". Произход на животните, генетика, правила и наставления за отглеждане, методи за обучение, правилно лечение и предпазни мерки против болести, селекция и развъждане... въобще правилен и добър живот за кучето и стопанина. Защо е важно да се отнесем отговорно и сериозно към живото създание, което е наш любимец - на този въпрос няма да отговоря в този материал, само ще спомена, че основните причини в големите градове да има върлуващи глутници полудиви кучета е основно безхаберието и простащината на българина.

Хендлерството на свой ред е професия, свързана с обучението и изложбеното държание на кучетата, както и с цялостното им представяне на киноложки изложби. Тоест хендлерът тренира животните до степен, в която те ще могат да покажат всичките си положителни качества на ринга, без да пречат на другите животни и хора, и разбира се, да направят качествено шоу за публиката. На запад хендлерството е спорт, който се провежда в различни дисциплини и се награждава я с кола, я с телевизор или нещо подобно. В България, разбира се, организаторите се скъпят и за чувал храна в повече, но все пак няколко български хендлерки са познати на световните киноложки изложби с майсторството си и отличните си способности при работа с най-различни породи. Това значи, че макар и да няма шанс човек да спечели в родината нещо стойностно - освен някоя купичка като моите, то поне няма съмнение, че има всички шансове да стане професионалист.

Хендлерството не е свързано само със самото водене на кучетата - и предварителната им подготовка, разбира се, но и с правилния подбор на външен вид, отношение към съдиите и другите участници. Тези отношения могат да бъдат двустранни - така както се показва уважение към съперника, трябва и победа да се извоюва. Най-разнообразни дребни трикове са задължителни за използване, когато се съревновават две подобни или напротив - много различни кучета, например руска борзая и японски хин. И в двата случая избора на съдията - ако не е решил предварително кой да спечели, е много труден и почти винаги решаващи са точно разликите във воденето, държанието и въобще подготовката.

Извън киноложките изложби, добрата тренировка е безспорно наложителна - не може да не ви прави лошо впечатление, щом някоя бабичка истерично крещи по десетина пъти на някое дого аржентино да спре, когато я влачи зад себе си, за да се сбие с някое друго себеподобно създание. Подобни случаи са не само комични, но и, честно казано, потенциално опасни. От друга страна, аз, като водач на две големи кучета предизвиквам възторжени възгласи при "демонстрацията" на сядане без команда преди пресичане на улица. Така че обучението е най-малкото въпрос на култура и взаимна безопасност.

Тренирането за циркови изяви на животни е жестоко и нехуманно занимание, за което повече всъщност няма да пиша - Джек Лондон се е справил далеч по-добре, отколкото аз бих могъл, и то като цяло е много далеч от това, което прави хендлера.

Кучетата се делят на породи, а не на "марки", или на дебелина на китката. Ако приемем, че даден бъдещ стопанин не се интересува от това кучето да му пази двора, гаража, строежа, колата или каквото и да е и ако се интересува от професионално развъждане, то нужно му е куче с родословие. Родословието не е в устен формат, както се опитват да убедят клиентите си някои съмнителни типове, а представлява официален документ. Той съдържа различни данни за кучето, както и поколенията от страна на майката и бащата на животното. Тъй като БРФК - Българска Републиканска Федерация по Кинология, е член на международната такава, FCI, родословието задължително носи и двата печата. Като цяло, има професионалисти и кинолози, и нотариуси, които могат да потвърдят достоверността на документа. Колко му е - пък след години, ако собственикът реши да пробва кучето си на изложба няма да се вайка защо не проверил до колко са му редовни документите.

Тук е мястото да направя едно изявление. Хора, не купувайте кучета от зоомагазините! Там се продават животни без или със съмнителни паспорти, обикновено с фалшифицирана дата на раждане - за да се прикрие колко много време всъщност са прекарали на витрината - психически и физически нестабилни. Не е вероятно едно куче да прекара месец или два в аквариум на улицата, без възможност да си почине или наиграе истински, постоянно да е притеснявано от хора и други животни, имунизации и задължителни медицински прегледи да са му правени само на хартия и в последствие това животно да води нормален живот.

Накрая за конните спортове - нищо лошо няма в тях, но отново простотията опорочава. Припомням си веднага един спортен коментатор, който се въодушевяваше да обяснява колко, виждате ли, невероятни и уникални били те, как никъде другаде не можело да се срещне такова нещо - човек и животно! Какво невиждано предизвикателство било да зависиш от нечовешко създание и всевъзможни подобни щуротии... Съществуват различни спортове с кучета - атлетически, надбягвания и тегления, за послушание - от които самото хендлерство е дисциплина, а и редица други. За съжаление, в България вече няма всички нужни уреди за аджилити (най-общо казано състезание с преминаване на различни препятствия от куче и водач за време), но съществуват любителски клубове. Такъв е Сириус, който обикновено провежда занятията си в столицата, в парка зад Националния дворец на културата ( http://www.sirius-bg.net/ ).

Но все пак от кучешките надпревари най-популярни са изложбите, за които ще си поговорим по-обстойно следващия път, а ето и два полезни линка към български интернет общества, в които можете да откриете коректна информация и практически съвети:
http://www.dog.bg
http://www.dogbg.net


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5771 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.