Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Requiem Chevalier Vampire (статия) - Пат Милс, Банд десине, Комикси, Вампири
Requiem Chevalier Vampire

Поредици: Френски комикси

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 17 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всички сме смъртни и ще умрем някой ден. Неизбежно е, колкото и да го отлагаме във времето. И когато умрем, отиваме на Възкресение, един свят, какъвто никой не ни е обещавал и никой не е очаквал – тъмната страна на Луната. За някои може да бъде рай, но в повечето случай се превръща в ад. Защото там йерархията е друга, и не се преподава в неделното училище. Защото там всеки от нас ще възкръсне в нова форма, и колкото по-жесток и безсърдечен е бил на Земята, толкова по-висша ще е тази форма.

Хайнрих не беше точно жесток човек, просто се беше родил в неправилното време и на неправилното място. И беше попаднал в капана на неправилната любов, а тези неща никога не остават ненаказани. Но, като боец в предните линии на Вермахта, загинал на източния фронт при настъплението на руснаците, той получи правото да се прероди в нещо по-висше. Войната развращава, но какво е болката от смъртта пред вечния живот в Некрополис, в един свят на порока. Защото Хайнрих получи правото да се прероди в каймака на обществото във Възкресение и гордо да носи меча на рицар-вампир.

Оставяйки настрана лиричното отклонение, трябва да отбележа, че поредицата за Реквием (което се оказа името на човека след прераждането) не страда от излишно новаторство и остроумие, но пък за сметка на това е толкова пищно нарисувана, че няма как да не хване окото. На дъното на обществото се намират зомбитата, често използвани като пушечно месо просто за удоволствие, и те варират от дребни престъпници до напълно праведни хора. Над тях постепенно се надграждат грешниците, сред които религиозните фанатици приемат образа на върколаци; археолози; мумии, които приживе са били оръжейни инженери; и накрая се стига до гулите и вампирите – враждуващи фракции, равни по сила и греховност.

Самият свят е сюрреалистичен, изпълнен с гигантски монументи, летящи платноходи и вариращи по размер и грозота уроди. Освен това е изпълнен и с насилие и еротика, които не са спестени в комикса. Твърдо мога да кажа, че Реквием не е детски комикс. Но, въпреки че е красив, може би е прекалено наситен с цветове, и твърде лесно уморява очите и съзнанието.

Както споменах, в центъра на историята се намира Хайнрих, вече Реквием, който, малко неочаквано за себе си, се озовава в епицентъра на интригите във вампирския град, където последователно се сблъсква с ментора си Ото, напористата и перверзна Клаудия, преродения Алистър Кроули и самия Дракула. Но, в интерес на драмата, той никога няма да забрави любовта си Ребека, и това ще продължи да му коства много дори и в отвъдното.

Отговорни за това творение са Пат Милс, “кръстникът” на британските комикси, написал историята; и художникът Оливие Ледруа, дал всичко от себе си в интерес на зрелището. Издател са Никел, създадени единствено заради тази поредица, и израз на желанието на Милс да стъпи на френския пазар. За тези, които не разбират френски, Реквием се превежда и издава от Хеви Метъл (любопитен факт е, че този американски издател започва точно с преводни френски комикси през седемдесетте години на миналия век).

До този момент на пазара са:

"Resurrection" (2000)
"Danse Macabre" (2001)
"Dracula" (2002)
"Le Bal des Vampires" (2003)
"Dragon Blitz" (2004)
"Hellfire Club" (2005)
"Le Couvent des soeurs de sang" (2007),

като се очаква бройката да достигне поне до 12 с издания през около година.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3972 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.