Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Наръчник на футболния коментатор (статия) - Забавно, Телевизия, Футбол
Наръчник на футболния коментатор

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, вторник, 15 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Спорт, Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

1. Относно отборите
Уви, работата си е работа и не се изчерпва с 90 минути коментар. Което означава, че не е зле да се извърши предварително запознаване с физиономиите на футболистите в двата отбора и също така да се следи внимателно актуалния списък на играчите, които излизат на терена. Всичко това би помогнало значително да се избягват случаи, в които се коментира в продължение на 15 минути играта на футболист, който - противно на всякаква коментаторска логика - треньорът е решил да остави на резервната скамейка.

2. Относно какво да се коментира
Може да звучи странно, но всъщност голяма част от зрителите изобщо не се интересуват от личния живот на футболистите, тежкото им детство, местоработата на мащехата им и рождения им ден. Също така твърдата вяра на коментатора, че понеже двата отбора са се срещали вече на този стадион преди 35 години и единият е победил с 1:0, ще наклони везните в негова полза или пък другият ще излезе с твърдото желание да си отмъсти за този ден, трудно пускат корени в запалянковската психика. Всъщност опитите да се разнообрази сухия коментар на реалните събития на терена с “интересна” статистика обикновено не правят срещата по-интересна.

3. Относно личните пристрастия
Във всеки един мач, в който не е замесен отбор от родината или и двата съперника са оттам, е силно препоръчително личните пристрастия на коментатора да бъдат добре прикривани. В противен случай поне 2/3 от публиката (в общ случай, в който по една трета подкрепят един от двата отбора, а на останалите им е безразлично) се чувства силно раздразнена и крои планове за възраждане на инквизицията.

4. Относно гостите в студиото
Знам, че намирането на хора, които едновременно разбират от футбол и могат да говорят членоразделно пред камера, е трудна задача, но съм убеден, че голяма част от зрителите предпочитат да слушат коментарите на един и същи човек през целия сезон, пред съмнителното разнообразие от “капацитети”, на които им липсват и двете гореспоменати качества.

5. Относно интонацията
Разнообразяването на иначе монотонния коментар с въодушевени възгласи “И гоооооооооооол!”, освен че може да докара инфаркт на някого, звучи ужасно. И понеже никой не е идеален, то е добре коментаторът да се съобразява със собствените си качества и да поддържа твърда линия на поведение. В тази връзка малко хумор, но все пак не откраднат директно от устата на Къци Вапцаров, може сериозно да допринесе за доброто настроение дори на феновете на губещия отбор.

6. Относно съдията
Твърди категоризации от типа “Това е дузпа”, при условие че очевидно не е, след като съдията не я е свирил, са силно нежелателни. Да, знаем, че коментаторът има предвид “Това трябваше да бъде дузпа”, но след нарасналата увереност на зрителите, че той нищо не разбира от футбол, изявления от този тип могат да предизвикат масово раздразнение. Особено пък имайки предвид разположението на недостатъчните камери в някои от предаванията.

7. Относно повторенията
И като стана дума, безкрайното коментиране на положение, повторено десетина пъти от един и същи ъгъл обикновено води до пропускане на много по-съществени и интересни ситуации на терена. Така де, след шестото повторение на ситуацията от една и съща гледна точка с тайната надежда да се открие несъществуваща игра с ръка в наказателното поле, обикновено на терена вече са се случили поне две интересни атаки.


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 4151 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.