Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ървин Уелш: "Креватните тайни на майсторите готвачи" (ревю) - Ървин Уелш, Сатира, Съвременна проза, "The Bedroom Secrets of the Master Chiefs", Английска литерату
Ървин Уелш: "Креватните тайни на майсторите готвачи"

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 14 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Шантав роман е това. Не мога да кажа наистина, че съм очаквал различно от автора на "Трейнспотинг" и "Есид Хаус", но все пак екранната адаптация носи едно усещане, а книгата - доста по-друго.

"Креватните тайни на майсторите готвачи" наподобява сама по себе си водовъртеж. Над водата се показват ту едни, ту други лица. Изплуват най-разнообразни отломки, за които се придържат или до които се опитват да се домогнат различни хора, с плахата надежда все пак да запазят поне някакъв шанс за оцеляване. И междувременно, със стесняването на спиралата на действието и приближаването им едни към други, скоростта се увеличава все повече и повече, моментите, в които се появяват и си поемат въздух, се съкращават - докато в крайна сметка неизбежно, но рязко не ударят дъното.

В същото време, на мостика на потъващия кораб на така наречения свой живот, капитанът все още се опитва отчаяно да избегне неизбежното, лавирайки между къде имагинерните си, къде съвсем реални подводни скали.

Всичко това е сервирано по очарователно вулгарен и ежедневен начин от Ървин Уелш на фона на мрачен и мъглив Единбург - дом на депресия, пиянство, хулиганство, може би леко изопачени под писателската му лупа чрез малкото привлекателно уютни местенца в лицето на всевечните кръчми. И в този ред на мисли, "Креватните тайни на майсторите готвачи" биха могли да варират в рамките на черна хумореска и откровена социална сатира, в зависимост от ъгъла, под който се погледнат.

Нещо повече - дори изваден от конкретната рамка, поставена от автора, дори лишен от странната си мистика, романът далеч не губи смисъл, даже обратното - ако ли и така оголен да разглежда съвсем личностни проблеми и зависимости.

И въпреки специфичния, привидно хаотичен стил на шотландеца, който изисква известно количество страници за адаптация, смея да заявя, че този му роман е наистина чудесна творба, която би могла да се отрази особено добре на любителите на особено крайни позиции. А и инак, напълно си заслужава четенето.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4783 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.