Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Sa Majeste Minor (2007) (ревю) - Жан-Жак Арно, Жерар Браш, Сандро Агенор, Комедия, Фентъзи, Венсан Касел, Жан-Люк Бидо, Клод Брасьор,
Sa Majeste Minor (2007)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, неделя, 13 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Негово Величество Минор (2007)

Сигурно често ме обвиняват, че съм франкофил и това замъглява преценката ми. Може би да, но когато се отнася до изкуство и храна, рядко съм бивал разочарован в очакванията си, а понякога и приятно изненадван. Та затова реших и да се заровя дълбоко в кинематографията на галите и да представя накратко някои от не толкова рекламираните съвременни филми, които лично аз намирам за ценни.

Е, в конкретния случай някои колеги заявиха, че тази лента не е гледаема, с което аз твърдо не смятам да се съглася. Та за какво става дума? В древни, древни времена, в едно малко селце, което силно напомня на гръцко, се случват събития, които за малкия мащаб на малкото село повтарят почти всяка история за любов и изневяра, за ревност и предателство, че и за въздигане до трона и падането от него, каквито истории движат цялата човешка цивилизация.

Режисьор е Жан-Жак Арно, име може би не толкова популярно само по себе си, но появило се в уводните и заключителни надписи на филми като "Враг пред портата", "Седем години в Тибет", "Името на розата" и затрогващата мечешка история в "Мечката". Но както обикновено се случва, и този стожер на европейската култура временно се беше предал на безкрайните възможности на американската мечта, докато най-после в този филм успява да развихри съвсем други качества, неограничени от изискването за пропагандиране на любов към Бог, държава и щастлив край.

Другото голямо име е това на Венсан Касел, което би трябвало да служи като червена лампичка за нещо, криещо се зад привидния наивитет и целомъдрие в началото на филма. Ще ви разваля удоволствието само частично, като спомена, че съпругът на Моника Белучи, тук далеч от нея, се въплътява в ролята на похотливия Пан (но предпочита Сатир, звучи по-порочно). Но неговата роля е епизодична, някак като реален образ в нереално място, прототип на малкото дяволче, което пърха край главата ви и ви насочва към непочтени постъпки.

Иначе историята се върти около човека-свиня (в смисъл, че живее в кочина при прасетата), Минор, който в резултат на няколко неочаквани стечения на обстоятелствата успява да се издигне до крал на селото и да спечели любовта на до скоро презиралите го съселяни. Други основни индивиди в цветната история са похотливата Клития, в ролята – новата звезда в небосклона на френската еротика, Мелани Берние и годеника й, мъжествения и наивен Каркос.

Това, което се случва е както споменах, една доста близка и до съвременните реалности човешка драма, облечена в екзотични древни костюми, хетеро-, хомо- и фито- любов, както и още няколко загатнати варианта. Та не знам, може би трябва да се сложи едно поне 16+, когато се пуска този филм. Друго просто не виждам какво да напиша, анализирайте взаимоотношенията си с някой приятел през последната година и ще откриете част от това, наблъскано в наситения с действие (и “любов”) сюжет. И все пак, с малката уговорка, че както в почти всеки некомедиен френски филм може да очаквате малко извратеност.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3716 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.