Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робърт Силвърбърг: "Нощни криле" (ревю) - Робърт Силвърбърг, Научна фантастика, Хюго (носител), "Nightwings", Американска литература, Златна е
Робърт Силвърбърг: "Нощни криле"

Автор: Ангел Генчев, неделя, 06 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Робърт Силвърбърг се е борил толкова много пъти за високите отличия в научната фантастика - наградите "Хюго" и "Небюла", където дори номинациите не са без значение - че чак съчетанието кандидат или носител на съответния приз губят смисъл при него. До такава степен, че и условните цифри започват да изглеждат внушително - Силвърбърг не само е играл в голямата лотария едно петдесет пъти, но е и призьор на всяка една от тях поне петкратно. Да не броим вече "Локус" и останалите трофеи.

Но колкото и да е не наистина безсмислено, но малко по-малко значително да се каже, че еди-кое-си негово произведение е поредният награден и увековечен фантастичен труд, има поне едно такова, което е по-специално. А, именно - първото.

С "Нощни криле", преди почти четиридесет години, американецът печели първото си "Хюго" за собствено произведение - сиреч, изключая онова плаващо в пространството признание за обещаващ млад творец. Същата повест е номинирана и за "Небюла", където обаче не се преборва за приз. Но пък тази награда вече е спечелил година по-рано, макар и за кратък разказ. И, бих казал, че е доста любопитно да видиш как един творец едновременно еволюира, и в същото време не се променя същински с времето.

Самите "Нощни криле" на Силвърбърг са изключително приятна и лека за четене къса творба, която би могла наистина да бъде по-задълбочена, но форматът пък не и го позволява. За сметка на това, много по-късно, подобни идеи - с някои изменения, разбира се - обвиват доста сходния скелет на едно от най-добрите му и едновременно най-свойствени произведения, вече във вид на роман, "Тайнствата на Стената". Сходна обществена структура, пък, може да се открие при може би първата му голяма социално-фантастична забежка, при това само три години по-късно - "Време на промени". Промени и хрумвания, които изглежда го дошлифоват и като автор, дооформят коритото на потока на мисълта му, и малко или повече присъстват и в цялото му останало творчество.

А за сметка и на двете, още тук Силвърбърг загатва, че е от онези специални творци, които имат таланта и с малко думи, дори недомлъвки на места, да предизвикат достатъчно фантазията на читателя, та да си доизрисува картината сам - което и прави повестта, макар и малко кратка, в никакъв случай недовършена или с висящи краища.

Пък дори и да не ви е интересен младият Робърт Силвърбърг специално, едва ли ще сбъркате с "Нощни криле". Щях да пропусна да добавя и това, че българското издание е в комплект с един от най-симпатичните му разкази - "Нещо ужасно се оказа на воля", който пък от своя страна е по-нетипичен поглед върху контакта между различните по произход разуми.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4027 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.