Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Стивън Кинг: "Мизъри" (ревю) - Стивън Кинг, Ужаси, "Misery", Американска литература, Нови книги
Стивън Кинг: "Мизъри"

Автор: Т. Христов, петък, 04 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не си спомням нито кога за пръв път прочетох "Мизъри", нито пък кой ми я даде. Но съм запомнил как я изчетох на един дъх, до късна нощ или ранна сутрин, а след това прелиствах определени пасажи отново и отново. Сега тези, които са пропуснали шанса да я прочетат навремето, могат да си вземат второто издание, и безпаметно да се гмурнат в мрачния океан от болка, отчаяние и безнадеждност, който книгата разстила пред смутения читателски поглед.

Известен писател претърпява тежка автомобилна катастрофа насред нищото, но за щастие е намерен от своя почитателка, която по една случайност е и медицинска сестра. Щастието обаче се оказва измамно, защото той всъщност попада в плен на спасителката си, в капан, от където няма измъкване. Единственият начин да избегне затягащата се около врата му примка е да пише; при това да пише така, че да задоволява капризните прищевки на своята похитителка.

Ужасът има много лица. Девствен, първичен страх от досега ни със свръхестественото и непознаваемото; или пък отвращение, когато срещнем нещо отвъд представите ни за красиво и естетично; а защо не и детинска, наивна боязън от чудовища, вещици и дракони. Има го обаче и обикновения, делничен ужас, лишен от неразбираеми отсенки и нереални създания, болезнено истински, с пълзящи ледени тръпки. Той те сграбчва внезапно за гърлото, ръфа неумолимо съзнанието, разяжда спомените, изпива въображението и те оставя като куха черупка на предишното ти аз, зъзнещ в мрака на безизходицата. Това е Стивън Кинг. Това е "Мизъри".

Трудно е да не симпатизираш на обречения писател Пол Шелдън, който удължава агонията, наречена негов живот, с всеки написан ред, бори се секунда след секунда за всяка глътка въздух, изплитайки нишката на живота си от изречения, параграфи и препинателни знаци. Наред с това, обаче, е невъзможно да избегнеш ужаса, който се стоварва като чук върху болното му тяло, върху разпадащото се съзнание, върху личността, свита до вегетиращ ембрион. Това е Стивън Кинг. Това е "Мизъри".

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4762 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.