Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Първи Дезконкурс за млади оперни певци (статия) - Класическа музика, Общество, Опера
Първи Дезконкурс за млади оперни певци

Автор: Константин Делчев, четвъртък, 03 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Музика, Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Десетина дена след края на Международният конкурс за млади оперни певци... Умишлено изчаках, надявайки се все пак някъде да чуя нещо за него. Но не би. Едновремешният гвоздей на лятната културна програма затъна бавно но тежко в пълната безизвестност. И то впрочем нямаше и как иначе да бъде, при положените усилия от страна на Дезорганизацията на конкурса. В долните редове ще се опитам да подходя с ирония, защото инак просто няма да имам сили да ги напиша. И от уважение към великия българин, няма да наричам този конкурс „Борис Христов”.

Топъл юнски ден. Задушница. Един ентусиазиран опероман се запътва към Зала „България”, където е обявено, че ще се проведе вторият тур на конкурса. Както едно време. А защо не се е запътил за първия ли? Защото той вече е само по записи. Не както едно време.

Опероманът среща портиер. Който го препраща към другия портиер. Който го препраща към рекламата. От където го препращат към програмата. От където го препращат към тапицирана заключена врата. Ясно, че конкурсът не е в Зала „България”. Но не е ясно къде е. Всички са много любезни, ала не могат да ти кажат нещо, което не знаят - Дезорганизаторите на конкурса са си свършили добре работата и служба Дезинформация се е погрижила. Случайно минаващ музикален деец, обаче, е твърде добре осведомен и разбива блокадата, съобщавайки че втори тур, който всъщност е първи, се провежда в музикалното училище. Следва телефонен разговор, и бързо прекосяване на жълтите павета.

В музикалното училище Дезинформацията също е на ниво. Само един плакат, кафяво-сив, така че да се слива с околността. Портиерът изпраща младия опероман и още двама закъснели към „голямата зала”, но тя не е достатъчно голяма, че да се вижда. Тримата любезно питат един бъдещ музикален виртуоз къде се провежда оперния конкурс и той отговаря „Бе някъде от там се чува, че някакви пеят”. Ашколсун, от този ще стане следващото светило на българската критика – само от интереса му към музиката си личи. В крайна сметка, обаче, тримата намират залата, голяма като физкултурен салон и половина и съзират първото подобрение в сравнение с предните конкурси – няма билети за вход. Няма и как да има, защото всъщност в залата седят само малко участници, малко вокални педагози, журито и никой друг. Книжки за конкурса са предоставени само на участниците, останалите ще разбират кой какъв е по телепатичен път. Нека споменем няколко думи за самото жури – месеци преди конкурса, когато Дезинформацията местеше провеждането му ту в Операта ту в зала „България” се чу, че негов председател щяла да бъде самата Галина Вишневская. Това, обаче се оказа ловък блъф и в крайна сметка не само тя не беше в него, ами нямаше и нито един чужденец. Не че хората, които го съставляваха – Александър Йосифов, Стефка Евстатиева, Калуди Калудов и пр. не са от необходимата класа, дори напротив, всички те са имена без нужда от коментар, но все пак международния конкурс предполага и международно съдийство. Нейсе, поне певци да има.

Да, ама не. Естествено, Дезорганизацията се беше погрижила провеждането на конкурса да стане броени месеци след това на „Кралица Елизабет” и бе наредило на Дезинформацията да не разправя наляво-надясно за него и да подготви сайт почти pro forma. Респективно, освен нашите си млади певци имаше само малко руснаци и украинци, както и по един заблуден испански и немски участник. Жените бяха с пъти повече от мъжете, а баси имаше само двама. Естествено при такова количество да се види нещо уникално и суперобещаващо щеше да бъде истинско чудо, а те по традиция се случват рядко. Дори по Задушница.

Не мога да кажа, че съвсем нямаше певци, но просто като човек разгърне списъка с призьорите от предните години, не се сеща кой от наличните ще се мери с тях. Много ми се иска да дам по-подробни отзиви за представените изпълнения, но без книжка с имена и изпълнения просто не се наемам.

Самата програма на втори тур също беше променена – певците трябваше да подготвят три арии от различни периоди (Грубо казано – ХХ, XIX век и по-рано; вместо стилове на сайта имаше дълъг лист композитори, завършващ с „ и др.”), както и българска песен, списъкът с възможности за която бе крайно беден и честно казано - изтъркан. От тях певците трябваше да си изберат две изпълнения, а журито или по-скоро председателят му на привидно случаен принцип молеха втория ден от тура някои участници да изпълнят и песента. Този принцип 2/3 + евентуална песен бе прецизно предвиден от Дезорганизацията да не съвпадне с нещото подобно на предварителен списък и естествено роди комични моменти от типа на „Тук ли е Еди-кой си?” и „Имате ли партитурата на песента?”, но да кажем че опитът на съдиите бе достатъчен за да се излезе от тях по приемлив начин.

Така бавно, но сигурно стигаме до трети тур – изпълнение на цяла оперна роля, нещото, което беше източник на реномето на Софийския конкурс и го правеше толкова уникален. На практика без него този конкурс няма смисъл да се провежда. И понеже изненадващо се оказа, че Операта не може да предостави декори за обявените постановки (оказа се, че Пламен Карталов намерил болшинството от тях изгнили, след като пое поста на директор от Борислав Иванов), трети тур не се проведе. Опа, такова, беше отложен. За някое време. Май за напролет догодина. Очаквайте допълнителна информация. Така, първият Дезконкурс за млади оперни певци, след като започна задочно, не завърши, очаквайки светлото бъдеще и новите декори. А дано ги дочака, защото инак това сигурно ще бъде тъжният и безславен край на едно инак прославено културно събитие.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4528 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.