Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: За взривовете и държавата (обзор на реакциите) (статия) - Общество
За взривовете и държавата (обзор на реакциите)

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 03 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Общество [65]

Снощи, след като изпратих клиентите по живо по здраво на летището, се пошегувах, че след два дена тежки преговори и с топ не могат да ме събудят. Оказа се, че не е вярно - сутринта в 6:30 се събудих (най-сетне в моето легло) от взривове и звук на счупени стъкла. Продължаващите по-слаби експлозии ме наведоха на мисълта, че не е поредният взривен добре облечен бизнесмен и реших да се информирам от медиите, какво се случва. Тридесет минути никой нищо не знаеше. Все едно хора с няколко познати в различни ведомства няма. То явно държавата ни не работи, но поне с връзки можеш да се оправиш.

А за толкова време в нормална държава излиза официалната и потвърдена информация плюс състава на облака и препоръка към населението. Няма такова нещо. Съставът на облака още не се знае.

Първият човек облечен с някаква власт, който изобщо се появи на хоризонта беше столичният кмет - г-н Бойко Борисов. Похвално, па дори да е само в чакане на камерите. Въпросът е защо ресорните министри започнаха да никнат чак след около час и да ни информират през трети лица. А пък най-ресорният - този на бедствиите, авариите и катастрофите, за г-жа Емел Етем иде реч - когато става дума да си иска пожарната, да иска субсидии (Още! Още!) или става дума за банкетче е на първа линия. Явно обаче като става дума за това дето и е работа и два часа не стигат да се появи.

А пък шефът на ресорната комисия в парламента пътуваше. Егати пътуването - виждали сме сините лампи, знаем за колко време стигат. Но в крайна сметка риск има, дайте да стоим по-надалече. И е прав човекът.

Да подхванем околната среда и водите. Облак се носи над столицата и никой не казва ще се мре ли, няма ли. В района на Кремиковци не е като да няма подвижни станции за замерване на въздуха. Нали глоби трябва да се налагат. Но ако трябва спешно нещо за населението, явно няма никой, който да се сети овреме да нареди да бъдат преместени, за да отчетат състава на въздуха.

Защо ли няма? Ами сигурно по същата причина, поради която отговорните лица казваха, че персонал там нямало. Е, добре де поне хора имало - охранителна фирма. И офицер. И двама войници.

А ген. Златан Стойков пък нямал информация. Чакай малко - ваш обект е това, склад за снаряди, полигон за обезвреждане. Как така нямаш информация? Началник на генералния щаб ли си или лукова глава? С изказването си ми мирише на второто, та чак сълзи потичат. Добре че май ще се окаже, че е конвенционално въоръжение. Не че е безопасно, но ако беше химическо, с тази скорост на реакция в околните квартали нямаше да имаме само изпочупени стъкла, ами можехме да хванем по един чаршаф и да тръгнем с бавни крачки към гробището. Като във вица.

Хайде държавата ни явно не работи, това ние много добре си го знаем. Ама медиите, особено любимата ни покрай провала с европейското първенство, се сетиха да пратят репортери... след около час. Виждал съм по чужбинско да пристигат дори преди полицията. А нашите знаейки, че кмета първи ще пристигне, решиха да го ползват за репортер. Право им го рече Б. Борисов: "Аз да не съм ви кореспондент". Съжалявам, бате Бойко, но явно за такъв те вземат, но спокойно, не е ирония, просто са некадърни, не могат да си свършат работата тъй да се каже.

И така си казвам: "в егати държавата живеем" и започвам да търся фирма да ми подмени балконските прозорци. Защото бяха затворени, а ударната вълна от втората група взривове вдигна пердето на нивото на гърдите.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4014 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (24) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.