Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Great Teacher Onizuka (статия) - Аниме
Great Teacher Onizuka

Автор: Николай Николов, вторник, 27 април 2004.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Специални благодарности на Ян за това че създава чудовища.


Кселос: - Седя си и блея. А не трябва. Защото ме чака статията за Анимето. Музата, и тя не знае горката де се намира. Та седя си. Зяпам през прозореца как ветреца рони деликатно цветчетата на няква саморасла слива, или нещо от тоя бодлив вид и ми е едно такова хен.. бе как да се изразя, дълбоко тъпо и романтично.

Амелия: -Кселос и романтика??? Този малък перверзник??? Хммммм!
-Млък, млък, млък! Скокливо пони обаче няма наоколо, а псето което грубо потъпква стереотипите, като маркира подножието на въпросната джанка, хич не се справя като заместник. Макар че докарва асоциация за будистка наслада гледайки в пространството с навирен крак. Та в този момент на осенение реших, че е време да се понапише нещо за GTO (Great Teacher Onizuka) Великият Учител Онизука, или поне да изнудя Амелия да започне, щот тя е човек с Отговорност. Опитах последното разбира се.
Уви, огря ме засега само едно:
-Гадняр. :)

Накратко

Виж още: Аниме [19]GTO. Tо мащаб, то творчество - 43 епизода аниме ( хехе кръстени “Урок - 01...43, като първата серия е двойна”) и 12 игрални серии. (при това историята в двете е доста различна на моменти). Мангата също била много яка, според отзивите из нета, обаче за ся е неоткриваема L Aх, да не забравя и двата пълнометражни. Та, ей го – 15-тина гб на харда седят и искат да им се обърне внимание. В смисъл не да се похиля няколко часа, а да пиша. Да де, обаче как да го опишеш туй чудо!?! Който не го е гледал, просто не може да усети тая тръпка, колкото и да му дуднеш. А тия дето вече са го гледали, ще си разменяме “Ебаси якото, мега е, Муахахаха! Гледа ли (еди кой си) епизод, бахахах ти дебилията?” и така...

Но да започнем, пък то ще мине средата на статията и ще стигнем и до някакъв край.

Ще нахвърлям малко леки спойлери и повечко снимков материал за героите, пък на Амелия оставям личните драми ;р

Ейкичи Онизука-22 годишен...
-...двойник на Еминем...
-...все още девствен...
-Еееееееей!!! Нали каза, че на мене ще оставиш драмите!
-...бивш шеф на банда мотористи (Онибаку), каратист и егати лудото копеле.
-Изрод пълен, ама изрод с Мечта - да стане...
-...най-великия...
-... ГИМНАЗИАЛЕН учител. Може би се питате защо един откровен трън в даскалския дирник би искал да преподава? Не се ли сещате? Ми то си има сериозна причина – ГИМ – НА – ЗИСТ – КИ – ТЕ!
- С големи мъки и след цифра покъртително дебилни постъпки, Онизука най-накрая е назначен, и то благодарение на директорката, която вижда голям потенциал в него, въпреки абсолютното неодобрение, изразено телом и духом от заместник-директора Учиямада.
-Добре! Чудесно! Прекрасно! ОБАЧЕ, много хубаво не е на хубаво... Класът, който учителско-директорският колектив единомислено му натриса, е не кой да е, ами всепотресаващата паралелка 3-4. Какъв е проблемът ли? Ами първо и най-основно, това е ПРОГИМНАЗИАЛЕН клас, което автоматично потъпква всички мечти на нашия герой за така лелеяните контакти с нежни, прекрасни и зрели, подопечни нему девойки. Второ – местната ученическа фауна се оказва една кошмарна съвкупност от подмолни твари, чиито интригантски способности биха разплакали поне 6-7 френски аристократки.
- Незначителната подробност, че всички учители, прекарали месец-два на неблагодарната длъжност “класен ръководител” на въпросната паралелка, са напуснали, изчезнали безследно, или се лекуват от тежки нервни разстройства, не смущава Онизука. И такаа, започва една колосална епопея: минавайки през невинни номерца като онизуковите садо-мазо снимкови колажи, тапетирали цялото даскало, та до тежки престъпления като изнудване на хора от най-различни социални прослойки. Безнадежна работа ще си кажете, обаче един по един, учениците, родителите и учителите...
-И зрителят, и зрителят!
-...са завладени от Човека и Учителя.
-Защото въпреки всичките простотии на Великия Учител Онизука, той всъщност е може би единственият преподавател, който наистина би си жертвал живота за някой от своите възпитаници и малките копеленца прекрасно разбират това. А, да. И похватите му биха пратили Макаренков да пасе трева. Сериозно.
-Или в най-близкия S&M клуб. ;р Е, вървят му хитринките от улицата, зад които стои принципът, че доброто няма нужда от планове, а от безумни на пръв поглед действия.;р. Пък и той си взима уроците на живота наравно с околните. Предисторията за събитията преди да се премести и да приключи с побойническия живот, за съжаление не е филмирана, а мангата я няма из нета (хлип).

Останалите образи:

Рьоджи-В анимето е главният и единствен истински приятел и партньор, още от времената на мелетата и историята на бандата с мотори. Рьоджи държи магазин и сервиз за коли, а от врме на врме и юздите на Онизука. Пич и голямо сериозно мрънкало, водещо се по акъла на Ейкичи.
-Освен това доста често му се случва, съзнателно и несъзнателно, да спасява задника на другарчето си. И има гадже, което е материализираният мокър сън на Онизука.


Какво да се прави...Големите очи винаги са се котирали добре.

Учениците

Кикучи Йошито-Компютърният и въобще гений на училището. Има само един човек с по-голямо IQ от него във въпросното. Което пък е доказателство, че независимо от акъла, всеки си намира майстора. Любимото му хоби е да прави майсторски монтажи от снимки на компютъра си, с който никога не се разделя и да създава хаос и подозрения чрез тях.
-Виновник за затриването на трима учители преди Онизука. Освен това е персоналният ми любимец – сериозен и самоуверен, той е онзи, който седи тихо отстрани и наблюдава как околните низшестоящи се паникьосват (най-вече понеже Онизука пак е затънал много, много здраво), докато разсъждава трезво и създава Планове За Спасение, които почти никога не се осъществяват, поради абсолютно непредсказуемите реакции на Класния. Той е човекът, при когото дотърчава Великият, всеки път, когато компютърът му забие, докато сваля някое порно от нет-а (ситуацията е сюблимна и затова в такива случаи Онизука долетява на мотора си само по боксерки)...
-И каска, да не забравяме предпазните средства ;р.
-Да не говорим, че прави добри пари от Ейкичи, монтирайки главите на някои от преподавателките, върху прелестно-налетите тела, в сластни пози, които могат да се закупят от всеки РЕП и са особено характерни за шофьорските кабинки в ТИР-овете. Кикучи-кун е велик и това, че Онизука го спечели на своя страна е една от най-значителните му победи.

Кунио Мурай (...и майката на Куниоооо - Джулия Мурай”)-Един от най-упоритите противници на Онизука. Има сериозен Едипов комплекс (кво ти комплекс цял град ;р) изразен в страха, че Онизука ще се вреди с младата му и много красива майка. Хаха, ама много яко го ебава тя, с тоя готин глас в анимето като се изцепи: “Куниооооо”. Виж в Live-а е неква грозничка тираджиийка, ма пак рита топки якооо.
- Зад кретенската фасада, обаче има и известна дълбочина.Все пак жената го е родила, когато е била на 13, а после си го е гледала сама. Образът на Кунио в игралния филм е още по-сложен. Той и там си е все същият побойник, но цялото му чепато поведение е резултат от смъртта на баща му (в анимето пък бащата е някакъв пройдоха, който ги е зарязал) и от смъртта на най-добрия му приятел, причинена косвено от учителското безхаберие. Двамата с Даскала са на един акъл (в анимето) и е истинско удоволствие да гледаш как се млатят с всичко, което околната среда може да предложи.
-Дръвник е, обаче всички си го обичаме. С него повечето време се моткат и Фуджийоши и Кусано.
-Това са приятелчетата му. Те не са кой знае колко развити образи в анимето (в игралния липсват), но пък обогатяват от време на време атмосферата с някоя идиотска постъпка или лаф. Дългокосия е от многодетно (ама МНОГОДЕТНО) семейство, а другият има много грозна майка, за разлика от Кунио-кун. И двамата са по-умни от приятеля си, което всъщност не е особено постижение.Томоко Номура, но всички “мили и сладки” съученици и викат “Тороко” - (Тромава/Непохватна)-Бавничка в мисленето, един от малкото персонажи, които не желаят злото на Ейкичи. Каквото й липсва в главата, го наваксва гръдната й обиколка.
-Не е лесно...С чашки F едва на 15...
-Честно и много сладко детенце, което все се спъва и разлива неща. Цел в живота – “Домакиня” или по-скоро никаква преди да срещне Онизука. Благодарение на неговите съвети се оттръсква от комплекса за малоценност, насаден й от околните и се превръща в много известна телевизионна звезда, печелеща фенове с искреността си на сцената. Е и с рекламите на GSM-и и дайкон (ряпа) хехе.
-Хехе, да. Какви ли ще са тези реклами при положение, че са намесени Онизука и огромната й гръдна обиколка?
- Много яки какви. - О Ромиооооо! Ма много е сладка ся, не само по мерки ;р
- Наистина е много миличка и често ми става жал като виждам как й се подиграват или я експлоатират заради наивността й. Но Сенсеят им натрива носовете на всичките, хехехе. -Teacher Banzaaaj както се вика. Героинята има нещо като собствен мини сериaл в анимето, наречен също GTO - Great Toroko Oppai (oppai=boobs). Тъй де епизодите й са с едни гърди напред пред другите по-дълги поредици като с Уруми-чан.

КАНЗАКИИИИИ УРИМИИИИИ
(Въпросното се крещи в учителската стая или по коридорите, обикновенно съпроводено с много търчане и ужасени писъци.)-Моята любимка. И не, не за това че е руса!
-Оправдания!
-Не сa пък!
-Хм. Абе и аз я обожавам в тоя ред на мисли. А след като трябва да разнищвам драмите, да кажа две-три думи и за нейната. Историята около баща й е малко неясна (може би в мангата има повече информация), но това, което се разбира е, че той е бил някакъв гений и майката на Уруми е спала с него, само защото е искала дете-вундеркинд. Е, резултатът е налице. И плаши (ако има нещо по-страшно от блондинка с IQ над 200, здраве му кажи). Уруми старателно крие тайната на произхода си и става много, много опасна, когато някой се опита да я шантажира. Ама МНОГО опасна. Целият преподавателски състав плува в паника, когато русата главица с едно синьо и едно кафяво око се появи и с невинна усмивка започне да ги излага пред учениците...
-Уф, откачена работа това техната чест, винаги са в небивал стрес, че трябва да знаят повече от учениците.
-...при това така, че никой не може да я уличи, или обвини.
-Истинска малка кучка. Но със стил.
-Да гледаш как прави Онизука за смях, си е цяло откровение. Чест му прави на човека, че дори след като му пусна змия в гащите, не предаде каузата. В края на краищата и тя застава зад сенсея, което без съмнение е най-доброто, което можеше да му се случи. Въпреки, че и тогава гаргарата за негова сметка не спира...
-Е проси си го той постоянно. Ма жалко, че са претупали края на анимето поради липса на пари. А пък в игралния въобще я няма. Как може! Още имаше хляб за нея доста.

Мияби Айзава- Главният противник на Онизука. Решена на всяка цена да го прецака и изхвърли от училището, Мияби прави какви ли не беззакония и номера, все на косъм от успеха.
-Омразата към учителите й се корени в трагичната загуба на най-добрата й приятелка, която забременява от класния им ръководител и се самоубива. Така е в анимето. В игралния сериал, пък ги мрази, заради смъртта на приятеля й (същия, по когото страда и Кунио). Наистина е голяма отврат, но като разбереш причините й някак няма как да я мразиш.
-Майка й също е голяма кучка, че и член на съвета на родителите и е един от основните хора, опитващи се да изхвърлят Онизука. Най-вече под влияние на милата щерка.

Йошикава Нобору

-Дребничък за годините си и съответно честа жертвата на различни гадорийки от страна на класа. Вечно тормозен от някого, най-вече от Уехара или Мияби според анимето, или игралния.
-Горкото дете! В анимето имаше няколко особено покъртителни моменти. Съученичките му са наистина гадни кучки! Да се неначуди човек какъв им е скапаният проблем на учениците в Япония, като ги гледа тия потресаващи работи!
-Онизука го спасява на няколко пъти от опитите му да скочи от покрива на даскалото и все върху Креста (колата-фетиш на Учиямада). Фен е на анимето и електронните игри.
-Той е първият, който се сближава със сенсея, а до края на анимето дори успява да развие личностни характеристики. Много е миличък и добричък. То затова му се качват на главата.
-Ма накрая...ех, накраяяя... Ще стане мъж от него.
-Хихихи! Мдам! Душата добра!Анко Уехара

-Една от гадинките, които тормозят Йошикава. Макар че... Е, то това дракане нали знаете докъде довежда ;р И лоша и сладка, ехх Йошикавааа - you, sly dog.
-Хихихи. Без коментар!

Феновете на сериите Гъндам, Gundam Otaku (Mishima Gunji, Tokida Haruo, Shirai Mokuba)-Кратко, но съдържателно участие в последните серии. Слагам ги тук, за да скицирам идеята за това, какво значи да си на среща с Отаку хора. Представете си следното: Седнали сте на маса нейде с приятели (Господи какво е станало с тях от както гледат аниме!?!). Минава се транзитно през чуруликане за общите познати и след това се почва разговор на чужд език. Вие нямате никакъв друг избор, освен да седите и да се пулите незаинтересован, n-на брой часа, опитвайки се да отворите тема за световния мир, или спасяването на китовете. Без успех. Проблемите в “Слейърс” са по-сериозни и уви, отакутата не ви чуват. Околните са преминали една граница на възприятията и общуват на съвсем друго ниво и то не на този свят. И ТО ПОЧТИ ЦЯЛА ВЕЧЕР. Е, добихте ли бледа представа? Значи можете да съчувствате с пълна сила на Уруми, за ужаса от това да знаеш пет езика, а да не вдяваш и грам “ЗА КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ СИ ГОВОРЯТ ТЕЗИ ОТАКУ!?!”, с които делиш стаята си на екскурзията (понеже имаш нещастието гадината Онизука да е правил разпределението по стаи).
-Хахахаха! Култов момент! Ейкичи-кун понякога има постъпки, разкриващи IQ дори над това на Уруми!
-Демони го пазят ей! Макар номера с отмъщението с отровната змия в гащите да беше пресилена реакция според мен.
-Но пък беше велик! То като цяло анимето е бая натуралистично, всъщност. Визирам сцените, в които Онизука се разнася по гол задик (най-често подкокоросан от Уруми), или се замива в някоя от чешмичките по коридора, или обгрижва нахапаната си от змия мъжественост, или си бърка в носа...Идиотийка!
- Еми тва е единствения МЪЖ дет може, след като го ухапе отровна змия по оная работа, да си изсмуче отровата сам и да продължава, дорде го преглежда възмутената медсестра, да е с ерекция.
-Е,е,е! Създаваме погрешно впечатление за анимето. Това не е някакъв злостен хентай. Всъщност не се вижда никоя от “срамотните” части на тялото. Разбира се, говоря от позицията на някой, който живее във век, в който да гледаш гол мъжки задник и голи женски гърди, не е нищо скандално. Голият мъжки предник е друго нещо, обаче. Но така или иначе тук нещата са само загатнати. Между другото, анимацията е бая грозна, а в моментите, когато Онизука прави вездесъщите си гримаси, направо плаши. Но идеята на анимето и без това НЕ е да служи за естетическа наслада.
- Е някои се кефат на гротескната анимация и задника на Онизука де ;р

Учителите: Накратко шайка колоритни идиоти.

Рйоко Сакурай

-Директорката на училището, и от време на време за удоволствие лавкаджийка. Човека виновен за приемането на Онизука за преподавател. От време на време го покрива пред разярените тълпи и е готова да престъпи закона, само и само да има такъв индивид в преподавателския състав, иначе състоящ се от традиционалисти.
-Мъдра и блага баба, която сякаш има шесто чувство...
-...за хумор...

Азуса Фуютски-Новата млада учителка започнала заедно да преподава с Онизука. Йе, йеее! Без да става голяма лигня, ясно накъде води колегиалността. Много е готина, и като човек и като даскал.
- РУЛЗ и в анимиран и в игрален вариант! Точка!
-Рулз де, рулз, особено монтажите на лицето й върху няколкото надарени с oppai каки направени от Кикучи по поръчка на Онизука. Греейто!
- Хентай!
- Кавай Кунеееее.

Хироши Учиямада-Един от тримата заместник директори в училището. Главния опонент на Онизука в средите на управлението. На моменти отвратителен, в други да те разплаче. Един окаян по всички показатели човечец, обаче много истински персонаж и кефи.
-На мен пък ми беше мъчно за него. Толкова зор, за да накара изстиналото семейно огнище да се стопли.
- Да бе като ги разходи уикенда с “МОЯТА ЛЮБИМА КРЕСТА”.
- Ако имах жена и дъщеря като неговите, бих станала масов убиец. Принципно не е лош човек и на моменти дори ми харесва. Пък и когато сгреши си го признава. А това никак не е лесно.
-Евала на артиста в Livе-a btw.

Сугара Тешигавара- Математик, и като такъв доказва правилото, че математиците са странни хора. Особено в Япония. Тежка мания към Фуютски, изразена в облепянето на цялата му стая с тайни нейни снимки, зяпане с бинокъл и подслушватели.
-И в упояването й със сънни прахчета във виното. Кой знае какво щеше да стане, ако Онизука не се беше намесил.
-Е на млад математик ко мое му стане ;р Ма в анимето повече кефи как си нацепва главата в i-maca. Бе всичките артисти са некви много добри.

Хироши (Чихуааааата)-Преподавателя по природни науки. Дребно забавно човече, често гонещо Онизука насам натам.
-Цел на живота – да се ожени.

Фукорода-Даскала по физкултура. Пич е, изключая факта че мисли само за тялото си и спорт спорт спорт. Споменах ли спорт?
-А и счита, че е много здравословно и прекрасно да се потиш. Какво да говорим повече...
-Гняс! Ма пък е единственият дет не е кой-знае ква подла змия в учителската.
-Да бе да! Особено в игралния. И той си имаше подлите постъпки.
- Е, ама много скромно.

Кадена Нао-...Ох мамаа, пищната медицинска сестра при която ВСИЧКИ искат да се прегледат. По съвместителство и шампионка в уличните състезания с бързи коли под името Hakosuka Queen. Една истинска жена в това аниме да има ей. Drama time ;p…
-...
- Е брат й (и двамат ги има само в анимето) претърпява злополука с нейната кола и оттогава тя почва да се коси, че е виновна и да събира пари за операцията му по всички честни и нечестни начини. Като например да продава на Онизука и Учиямада (неработещи слава богу) x-ray бинокли, да зяпат ученичките.

“Креста”, Uchiyamada’s Beloved Cresta-Обичта ми към сцените с тази кола не може да се сравни с бащинската загриженост към “my beloved Cresta” на Учиямада, унищожена от/заради Онизукa на няколко пъти по време на действията в анимето. Скъп им се е видял явно в livе-a реквизита J Ама наистина просто Учиямада много губи в Игралния без колата.

То игралния е с по-малко и доста по-различни герои, а и е с по-друга история. Ако мога да се изразя така - Не е истински колкото анимето. Но въпреки скрупулите го загледах (препоръчително е ПЪРВО да се гледа Анимето) и не съжалявам, ама никак даже! Онизукааа Сенсеееей рулз. ;)
-Подборът на артисти е прекрасен. Takashi Sorimachi (Онизука) и Nanako Matsushima (Фуютски) са вероятно най-сладките японци в света! Да не говорим колко добре се справя Takashi с ролята си – успява да докара всичките гримаси на анимирания си събрат и да предаде олигофренията му по доста задоволителен начин (а какви хубави трапчинки има като се усмихне...ех...). На мен, обаче, не ми харесва трогателността, която струи от сериала и която ми вони на американско клише.
-Еее драма го водят ся.
-Да не говорим, че Онизука е като някакъв супермен.
-То щото в анимето не е санким.
-Ами не е, защото тъпите положения, в които изпада, поради собствения си изродлък, са много повече от тези в игралния и това компенсира супермен-ефекта! Но...преживява се някак. Преимуществата са повече от недостатъците.
- Де да го бяха и довършили както трябва гадоветеее ;( Що се на яките анимета им спират парите. Баси.
- Абе, во кратце – по-сериозно е, но си има култовите моменти. Примерно: Онизука се опитва да спечели Кикучи, който в игрален вариант е ОТВРАТИТЕЛЕН...
-Перфектен си е с тази палаво-рошава косичка и поглед на кокерче.
-Ти пък, какво ли разбираш от мъже???
- Имам си в къщи един. ;р
- Та, да си довърша, за целта Ейкичи изнася сърцераздирателна лекция за нещата от живота под прозореца на безсърдечния нехранимайко, докато навън се сипе обилен дъжд...причинен от един маркуч наблизо... Човекът си има подход, както казах, мда.. За двата пълнометражни филма не мога да кажа нищо, защото още не съм ги гледала. Но пък преди малко ги открих в мрежата и скоро ще се точи, точи...

- Накрая. Абсолютно загубена кауза е да седна да описвам всяка от яките сцени. Стотици са! Пък и никога няма да успея да ги предам така, както японците са ги визуализирали. Важното е, че GTO, под всичките си форми, е невероятно забавен, свеж и смешен продукт, който, въпреки досадно-наивните моменти в него, може да ти разкъса дробчетата от смях.
- Абе и поучителен си е. А се отнася до озвучение, не е кой знае колко мащабен. Интрото и завършващата песен и още една две да има.

Много ви моля, хора по света, ако разполагате със, или намерите мангата, ДАЙТЕ Я, ДАЙТЕ Я, ДАЙТЕ ЯЯЯ!!! Ние няма да я похабим! Обещаваме!

… и стигнахме и до някакъв край. ;р

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1198


Допадна ли ви този материал? (0) (1) 4928 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.