Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Explorer - брой първи (статия) - Астрономия, География, Туризъм, Научнопопулярно, Периодика, Африка, Белгия, Близък Изток, България,
The Explorer - брой първи

Автор: Т. Христов, сряда, 02 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни, Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Пътешествениците по дух и откриватели по съдба имат вече ново списание, с което да измерят мечтите си - "The Explorer" стъпи и в България. Първоначалните впечатления са повече от позитивни - много и разнообразни статии, хубави снимки, почти липсващи реклами и най-важното - силна българска следа. Не само в отделни статии за райски кътчета из родината, но и в съвместни репортажи за интересни места по света. Какво предлага първият брой?

Устойчив туризъм - отговорно пътуване
Сигурно неведнъж се е случвало да се отбранявате от досадни просяци, докато атакувате с фотоапарата си поредната световна забележителност (екскурзиите в Африка са особено показателен случай). Всъщност ние - туристите с пари - трябва да се замислим какво даваме на културите, които посещаваме. Успяваме ли поне за миг да надникнем в душите на хората, които ни посрещат или бързаме към следващото приключение? Отговорният турист се опитва да даде, докато взима, да обогати средата, от която събира спомени и впечатления.

Брюксел - шоколадова бонбониера
Брюксел е пъстър, Брюксел е шарен, Брюксел може да задоволи всеки вкус, дори и най-претенциозния, Брюксел е досущ като прословутите белгийски бонбони. Има за всекиго по нещо - статуи и музеи за изкушените от изкуството, изкусителни ястия за гастрономите, безброй развлечения за бохемите. Разнородното население е смесица от раси, народи и култури, карайки всеки - дори новопристигналите - да се чувства като у дома си. Няма истински туристи, има истински познавачи и ценители на белгийската столица.

Еверест - една трудна любов
Интервю с Методи Спасов - за Еверест, за върховете, за трудните изкачвания и още по-тежките завръщания. За младите алпинисти, за приемствеността, мъдростта и опита. Методи Спасов е един от изкачилите най-високия връх на планетата през 1984 и е ръководител на българската хималайска експедиция през 2004. Преди самото интервю е представена хронологията на героичното изкачване на Еверест през 1984 година.

Еквадор - рибари на вечността
Животът им зависи от милостта на океана и се определя от неговия непостоянен и коварен ритъм. Злополуките са нещо обичайно - излизаш сред необятната морска шир и никога не се завръщаш. Въпреки това индианците чачи са посвоему щастливи, въпреки недоимъка и мизерията, въпреки калните непроходими пътища и отдалечеността им от благата на цивилизацията.

На фокус - Мексико
Обикновено Мексико се свързва с хилядите нелегални имигранти, опитващи се да се доберат до по-сносен живот в САЩ, с мустакати мъже, носещи сомбреро. Това е така, но далеч не изчерпва същността на тази страна. Странната политическа система, наричана още "съвършена диктатура", върху която и до днес политолози от цял свят си блъскат главите, е само една от характерните особености на Мексико. Вълшебният пейзаж на Сиера Мадре - гъсти тропически гори, блатисти равнини, заледени планински върхове, действащи вулкани - е едно от другите лица на родината на маите и ацтеките. Какво обаче се е случило с древните обитатели - индианците, как живеят техните потомци? Почти изчезнали след испанското нашествение, покосени от болести, кръвопролития, робство и войни, индианците са днес едва 10% от населението на Мексико и се борят да запазят живи своя бит, култура и духовно наследство.

Лаос - земята на смирението
Притиснати от две страни от бившите завоеватели - Виетнам и Тайланд - жителите на Лаос се опитват да живеят мирно и кротко. Оскъдицата не пречи да са щастливи, доколкото щастието е позволено от репресивния апарат на комунистическото правителство. Въпреки че страната се отваря за международни туристи, все още има теми-табу - като например за лагерите с политически затворници, скрити сред непроходимата джунгла.

С мотор в Близкия изток
Интересен разказ за едно смело пътешествие през Сирия и Йордания в преследване на исторически забележителности. Бягство от слънцето, препускане през пустинята на гърба на мотор, сякаш древните номади са оживели и са се вселили в телата на двамата откриватели, решени да проникнат в мистериите на древността.

ЦЕРН - откриване на микрокосмоса
Поредната статия на модерната - и доста поизтъркана напоследък - тема за новото изследователско отроче, на което възлагат големи надежди да разгадае тайните на Вселената и по-точно на частиците, които я изграждат. Любопитна е кратката бележка за участието на България в този амбициозен европейски проект.

Крушуна - джунгла в сърцето на България
Крушунските водопади са едно недокоснато все още от масовия туризъм райско кътче в сърцето на България - само на трийсетина километра от Ловеч. Деветашкото плато подслонява голямо количество редки и изчезващи видове, включени в Червената книга. Тук се намират и "Водопада", Деветашката и Бонинската пещера, която пък крие в недрата си най-дългото подводно езеро у нас.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5238 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.