Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Реймънд Фийст: "Завръщането на изгнаника" (ревю) - Реймънд Фийст, Фентъзи, "Exile's Return", Американска литература, Нови книги
Реймънд Фийст: "Завръщането на изгнаника"

Поредици: Конклав на сенки

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 27 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Робърт Шекли бе казал, че най-лесно се пишат разкази. Измисляш си герои, поставяш ги в безизходно положение и им даваш невъзможна цел. Е, естествено, ако беше толкова лесно всички щяха да пишат, така че трябва и нанизаните в изречения и цели параграфи думи да са достатъчно интересни за читателя. Реймънд Фийст без никакво съмнение знае как се постига това и го е доказал за пореден път в „Завръщането на изгнаника”, книга трета от поредицата „Конклав на сенки”.

Главният герой още от страница първа е захвърлен в ситуация, в която е съвсем резонно да загуби живота си и това състояние в малка или по-голяма степен се запазва до края. Като опасността идва в различни форми и количества. Което прави разказа за живота на детронирания херцог на Оласко изключително задъхан и грабващ вниманието. От своя страна това обяснява защо романът се чете буквално на един дъх, въпреки обема си.

Ако беше само това, обаче, надали щеше да си заслужава четенето. Така че читателят става свидетел и на множество обрати. А като бонус получава главен герой, реалистичен до симпатичност. За което до голяма степен допринася солидното за стила, в който е написана книгата, развитие, което търпи. Някак си няма как да не обикнеш един своенравен и дори по-скоро лош владетел, който малко по малко осъзнава, че рангът носи не само права, а и отговорности. Отговорности спрямо хората.

Но стига за сюжета. Може би само трябва да добавя, че споменатите неща са една малка част от това, което чака читателя. Фантазията на американския писател ни поднася доста повече и далеч по-приятни изненади, от които дори най-взискателния любител на приключенската литература като цяло и фентъзито в частност няма да остане разочарован.

Друг положителен елемент, който може да се изтъкне е, че описанията са детайлни до степен, извикваща картини в главата на четящия, но оставяща достатъчно простор на въображението. Мен лично винаги са ме затормозявали книги, при които фокусът е върху мястото, в което се развива действието и орнаментиката на солницата, с която си соли яденето третостепенния герой, по възможност представен с пълното му родословно дърво.

В заключение освен да синтезирам всичко казано дотук в едно изречение. Ако се престрашите да разгърнете страниците на "Завръщането на изгнаника" ви очаква задъхано приключение с множество обрати и неочакван край. Написана със стил, това е книга, която ще ви плени от самото начало. Роман, от която няма да останете разочаровани.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4558 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.