Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Лева ръка, десен блог (статия) - Авторски права, Интелектуална собственост, Интернет, Общество
Лева ръка, десен блог

Поредици: Аз, моя милост и Интернет

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 26 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

С две думи - писна ми. Омръзна ми да си хвърлям интелектуалния труд, за да може някой да го прекопира някъде и да го представя за свой собствен. Че и после да държи на това, нещо повече - да ми държи сметка за това - и да няма смелостта да посочи един източник. Да каже "абе, хареса ми, бе - взех го; ей тоя го е написал, ама прочетете го и при мен". Така не бих имал нищо против - в крайна сметка аз тия статии не ги пиша за да си ги правя на тапети, а за да се четат. Но пък са си мои, нали така?

Повечето хора, струва ми се, си мислят, че като това е интернет, необятен такъв - то вземам и пускам. И какво от това, другият не губи, продължават. А не губи ли? Напротив: губиш ми. Губиш ми трафик, който аз си плащам. Губиш ми читатели - при това чрез моя труд, защото теб те е домързяло. Губиш ми и реклама, сиреч губиш ми пари. И най-вече - губиш ми времето, което съм отделил - а времето е безценно, то не се връща. И се превръщаш в най-безкомпромисната форма паразит.

Много е лесно да копираш - селектваш, пействаш, публикуваш в собствения си скелет. Не влагаш мисловна дейност. Ала се пъчиш - не дай си боже да попаднеш и на мъничко по-стойностен автор, тогава дори излизаш умен и готин. Пич, да не забравя. На чужд гръб. И издаваш ли издаваш. А най-глупавото в цялата работа, е че можеш да го направиш абсолютно собствено за половин час, вложиш ли малко усилие - трябва леко да преразкажеш. Малко да гугълнеш, както му се вика, и да вкараш два абзаца собствена мисъл. Ето толкова е лесно.

Днес вече го споменавах покрай поводите за това кратко иначе откровение, но малко ще го разширя - има цели блокове от елементи, които не могат да се променят и ги ползва всеки пишущ за дадено нещо. Така наречените факти. Историческите факти, да речем, са такива факти - пиша ли аз, пише ли той, пише ли тя, Наполеон няма да стане китайски демократ, няма да се роди в друга година и няма да бъде затворен на Южния полюс. Нито чаят ще се появи в Европа през Античността, или маслините ще станат австралийски плод. Ненарушими са, подобни обязаности. Литературни факти, музикални факти - Кърт Вонегът няма да стане европейски фантаст, нито Ахат - прогресивна рок-група. Нещата са това, което са, и от мен зависи само да ги прекомбинирам по възможно най-оригинален начин, да ги изпиша в собствен стил и да ги лансирам на публиката по начин, който да и допадне. Може да звучи манифактурно, ама е просто така.

И ето спомням си - пишейки маслинената си статия - събрах сигурно петнайсет-шестнайсет източника, от един си харесах едно, от друг - друго. Къде съм превеждал, къде съм пренаписвал - общо съм компилирал, пренареждал, но съм го направил аз. Че и маслиноман съм сам - десет реда още допълних, лично мои, слава богу дарен съм и с грам дар слово. Допитах се и за още - имам си и неофициален, така да се каже, съавтор, в средата на статията си е споменат - и пак не ми отне чак толкова време. И още повече, понеже ми изглеждаше суховато да е само за маслините, помислих, помислих, па я турих за Средиземноморието и я окомплектовах с чесъна, вместо да са две статии.

Е добре де, толкова ли е трудно? Немислимо?

Да - отнема пет-шест часа. Да - изисква внимание. Съсредоточение, съсредоточителност, и даже съсредоточаване. Но ако и това ти липсва, та да покрадваш от мен - тогава какво гониш и за какво се бориш? Въпрос без отговор.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4491 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.