Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Venom - Hell (2008) (ревю) - Блек метъл, Траш метъл, Venom, Нови албуми
Venom - Hell (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 22 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Venom - Hell
Sanctuary, 2008

Line-up:
Conrad "Cronos" Lant - bass guitar and vocals
Rage - guitar
Antony "Antton" Lant - drums

Tracklist:
1. Straight To Hell; 2. The Power And The Glory; 3. Hand of God; 4. Fall From Grace; 5. Hell; 6. Evil Perfection; 7. Stab U In The Back; 8. Armageddon; 9. Kill The Music; 10. Evilution Devilution; 11. Blood Sky; 12. USA For Satan; 13. Dirge - The Awakening

Ще постъпя като рибата в една небезизвестна телевизионна реклама и ще ви кажа направо, че днес истории няма да ви разказвам. Обаче от телефона си съм доволен и засега нямам намерение да го разбивам с чук, така че аналогията свършва дотук. А истории няма да ви разказвам, защото ако не сте чували за група повлякла крак на цял стил в твърдата музика, то определено сте попаднали на грешната статия. В нея ще си поговорим за Venom и по-точно за новия им албум Hell.

Голямо чакане падна, но на събитие от калибъра на нов албум на голяма банда това си е нормално. Все пак се случи, тавата излезе, за да покаже две неща. Първото е, че много добри продукции могат да бъдат почти съсипани в процеса на записване и миксиране. Като тук изобщо не визирам музикалната страна - да ме опази... добре де, не вярвам че точно господ има място в тази статия. Говоря за чисто техническата част. В последните си три албума Venom показаха прогрес именно в тази посока и регрес в творческата. И каква поредна музикална драма, драги читатели - Hell прави пълен обрат - великолепна музика и отвратителен запис.

Но да оставим този въпрос на мира, въпреки че си мисля, че нито барабаните, нито баса заслужаваха тежката съдба на изчезването на първите в общата композиция и откровено странния звук на втория, който може би по щеше да подхожда на група от класата на кварталните дет метъли, които от пет години не могат да си измислят име. Но определено не и на Venom. Да си поговорим за музиката.

Откриващата песен - "Straight To Hell" ни изпраща точно там. Великолепно бързотемпово парче, където се забелязва опит за флирт с вокалната линия откъм мелодия и лек експеримент при рифовете. И двете в положителна посока, запазвайки духа на групата - агресивна, зла, размазваща. Следващата я - "The Power And The Glory", няма как да не ви напомни за Motorhead. Солото, макар да звучи грубовато, е доста добре вписано в цялостното звучене. Кронос пък прави интересни експерименти с гласовите си способности, които за учудване на народонаселението даже се получават. Иначе като цяло си остава добре познатия по-скоро слаб вокалист.

Идеята на "Hand of god" обаче ще да е била да приспи слушателя. Ако е така - определено успява. Затова пък следващата я "Fall From Grace" с пънкарското си звучене направо ме втрещи, така че ще я оставя без допълнителен коментар. В този момент бях готов да изоставя албума и да отида да ловя пеперуди, но слава богу дойде "Hell". Атмосферично интро, изръмжаване, ритмична забивка, и се разкрива потенциала на песента, която продължава отново със страхотна "пресипнала" вокална линия, докосваща се до мелодичност и лъхаща на мястото от заглавието. Усещане, което се засилва в средната част и напомнящо защо Venom са това, което са.

Горе долу този дух се запазва в "Evil Perfection", която изглежда ще се превърне в една от любимите ми песни за по-агресивно шофиране. С бързината и ритмиката си определено заслужава мястото си на този ми диск. Преливането към "Stab U In The Back" е плавно, но достойнствата на втората май се изчерпват с това, освен ако не добавим леко ориенталско звучащите, засукани рифове. Мога да кажа само, че донякъде ми напомни на Down и ако беше наполовина на дължина щеше да е дори любопитна, но в случая се класира по-скоро като скучна.

"Armageddon" е подчинена на също толкова технични китарни прояви, с изключение на това, че не се усеща никакъв ориенталски полъх. Като цяло нелоша песен, но по-скоро от онези, които обичам да наричам пълнеж. На места просто не е достатъчно разнообразна. За сметка на това следващата "Kill The Music" е една от най-добрите в албума. Може би, ако го имаше и онзи експериментален вокал от началото щеше да се превърне във велика песен. Иначе агресията в китарата е забележителна, рифовете в нито един момент не започват да звучат еднотипно, като за това до голяма степен помагат добрите барабани. Най-сетне, бих добавил.

И идва пакет от среднотемповия, ритмичен екстракт от метъл "Evilution Devilution" - страхотно парче, звучащо изключително добре във всеки един от елементите си - от вокала, което само по себе си е озадачаващо, през китарата и баса, та до барабаните. Може би щеше да е едно от най-добрите, ако не беше навяващото мрак и погибел звучене на интрото на следващата от тройката - "Blood Sky", продължаващо в страхотен траш, с разнообразни и оригинални китарни рифове и агресивен до максимум вокал. Усещането от интрото се завръща в средата на песента и продължава чак до солото - смазваща атмосфера, добро соло и великолепен завършек.

"USA For Satan" може би е някаква странна и извратена идея за комичен пънк-траш. Може и да се е получил, но идва толкова неочаквано, че направо да ти се доиска албума да беше свършил. Затова пък "Dirge - The Awakening", която ни представят Venom на изпроводяк, е инструментал, включващ много от типичните за бандата рифове, за това пък по много пъти. Което го прави доволно досаден, че и озадачаващ. Може би най-впечатляващото е онзи няколкосекунден рев, който го разделя на бавен и скучен, и среднотемпов и досаден.

В заключение мога да кажа, че очаквах доброто - или злото? - да е малко в повече, но и се боях, че ще е доста по-малко. Все пак един голям процент от албума покри очакванията, но няколко песни пък сбъднаха страховете ми. Въпреки всичко бих казал, че Venom до голяма степен са се измъкнали от онова творческо безвремие, в което съществуваха, което е абсолютно достатъчно, за да определи "Hell" като по-скоро добър.

Но все пак можеше и още...


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3723 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.