Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Panzer Command: Kharkov (ревю) - Matrix Games, Походова стратегия, Симулатор, Втора световна война, Компютърни игри
Panzer Command: Kharkov

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 14 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Panzer Command: Kharkov" е една от игрите, които още щом оставиш и ти иде да си оскубеш косите от яд. Не защото е лоша, даже напротив – това е една от най-реалистичните симулации на тема Втората световна война, а просто защото има няколко дребни елемента, които развалят цялото удоволствие от нея.

Геймплеят е на изключително високо ниво, като може би това е една от малкото стратегии, които действително могат да те накарат да се почувстваш като командир по времето на Харковските битки. Детайлите на симулацията са толкова пълни, че човек трудно би могъл да се сети какво може да се добави, за да стане още по-реалистична. Освен всичко, разработчиците са се погрижили да не ви изскача в мозъка фразата „и сам воинът е воин”, добавяйки доста адекватна поддръжка от артилерия и въздушни войски, което всъщност е още един детайл от точността на симулацията.

Моделът на света, поне по отношение на бойната част също е изключително на място, като тежестта на всеки елемент е преценена точно – от психологическите до чисто физичните детайли. Естествено, по този начин нещата малко се усложняват - но затова пък играта е придружена от доста полезното четиво със скромното име User's Manual, без което честно казано би било трудно да успеете да се справите с нея.

Иначе игровият формат е малко странен – паузи на известен интервал от време, през които давате заповеди и после пак екшън. Не точно походово, обаче не и в реално време. Според мен удачно решение за любителите и на двата типа стратегии. Но тук идва един проблем – някой или не се е досетил, или прекалено са бързали да издадат продукта, но липсва възможност да зададете поредица от заповеди. Ако искате да направите някой оригинален обход просто не можете да го направите отведнъж. Може да звучи и като дребен пропуск, но в един момент става наистина вбесяващо.

Също така, на всеки втори ход изборът на заповедите ви е ограничен по абсолютно незнайни причини. Ако ли зад първото има известна логика, щом попрочетеш някой друг исторически роман, то зад това решение такава просто няма. Интефейсът също е нещо, което е можело да бъде направено много, ама много по-добре - все неща, които трябва да се изникнали по време на тестване и не са особено сложни за отстраняване. И ако ги нямаше, човек щеше спокойно да преглътне графичните недостатъци и да се наслади на играта в най-пълна степен. Но за жалост нещата просто са такива, каквито са, и за нас остава само да правим констатации.

Има четири кампании, през които запазвате войските си, заедно с придобития опит, отличия и тъй нататък, като обаче бонусите съвсем лесно се губят веднъж щом се предоверите на отличниците във войската си. Така че внимателно – това че са най-добрите не ги прави богове. Освен кампаниите, можете да играете и отделни мисии - честно казано обаче тук се губи голяма част от очарованието на играта, ако не сте преминали през първия вариант.

Положенията на камерата са добре подбрани, обаче графиката е слаба. Дори за стратегия. Хвърчащите над войските обозначителни пулчета са дори откровено дразнещи. Освен ако не смятате факта, че закриват части от и без това грозно текстурираното бойно поле, за плюс. Но като се посъберат става наистина нещо средно между забавна и тъжна гледка. В добавка мога само да кажа, че и звукът е еднообразен - но пък за сметка на това успява да съсипе иначе хубавата музика.

И в заключение - ако очаквате, че ще кажа, че играта не си заслужава – сбъркали сте. Геймплеят, както споменах, е на доста високо ниво. Помощни четива не липсват, така че няма да се оплетете като пате в калчища, а и обучаващата кампания е направена добре - нещо, което куца на някои други стратегии, а при Warhammer: Battle March, например, дори отсъства. Просто играта можеше да бъде толкова по-хубава... Е, като цяло ще се позабавлявате доста, може би дори за продължително време.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3944 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Цар Лъв
SciFi Series: Dollhouse
Shutter Island (2010)
Малкият човек
Avenged Sevenfold - City of Evil (2005)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.