Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Защо да пътувам с билет? (статия) - Градски транспорт, Гражданско общество, София
Защо да пътувам с билет?

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 10 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ти се ебаваш с мене. Един лев? Ти качвал ли си се на автобус бе!

Преди четири години написах статия със заглавие "Защо пътувам без билет". Първи опит. Слаба статия. Лош стил. Но още тогава си задавах въпроса заслужава ли градския транспорт парите, които искат от нас. Странно, че отговора тогава беше същият като сега - не. Някой може да ми опонира, че положението преди толкоз време беше дори по-трагично. Да ама билета не беше един лев, даже бих казал, че беше наполовина. А от скоро ни облъчват колко по-хубаво ще бъде ако цената на еднократното пътуване поскъпне. Как ще се изсипят нови автобуси, спазване на графика, може даже най-сетне да спрат да се гъбаркат с електронното отчитане и да вземат да го въведат.

Реалността обаче е друга. Гледам сутрин от входа по линия 85 се търкалят все същите стари Икарусчета (бог да поживи унгарците, че са ги направили толкова здрави) и рециклирани немски гробници. Връщам се от заведение, съвсем резонно с градски транспорт поради щото не карам пил и хващам един от най-добрите представители на гробищен парк Малашевци. Извинете автомобилен парк исках да кажа. И въпреки това дори в него човек може да хване няколко кадъра на нечистотии, пликчета с парцали набутани между седалките, строшени шперплатови панели, кръпки, болтове заменящи механизмите за отваряне на прозорците.

Иначе не е като да няма нови рейсчета, даже им се радвам докато настървено притискам езика на перфоратора извършвайки операцията по самотаксуване. Но все си мисля за страни, където ни информират, че допустимото закъснение е 15 секунди и по градския транспорт можеш да си сверяваш часовника. Да, но там шофьорите са културни, не навлизат в бус лентите ще каже някой. На кой ги разправяш тия бе, приятелю? Там просто им бъркат дълбоко в джобовете. Не е култура това - условен рефлекс е. Като на Павлов кучето - пресичаш жълтата линия и те заболява джоба.

А при нас какво? По време на същото връщане от заведение пресичам улицата и зад мен се чува рев на двигател. Преминава кола. Със скорост достойна за старт-финалната права на Монца. Патрулката обаче предпочита да ми провери на мен документите. Защото съм съмнителен и се опитвам да ги снимам. Изтриха и снимката. Искаха всички да изтрият, сакън да не съм снимал друга патрулка преди една година. Е за това се движат дружно по бус лентите и точно за това никой майстор-джигит няма уважение ни към пешеходец, ни към обществения градски транспорт. Но пък и на общината не и пука много. Важно е да се снимаш с всяка чешмичка, вместо да опищиш всички държавни институции, че предпочиташ да отделиш от общинския бюджет, но да виждаш на всяка зебра - полицай. Например.

А даже и да въведат електронното таксуване пак ще ни теглят една... голяма. Защото минавали ли сте по Градинарска в задръстване. Прочитате една книжка на Пратчет докато се източи колоната. Е тогава каква сметка ще ми навърти брояча на рейса... изправя ми се косата. Трудно било на километър. И скъпо. Може би е вярно, не знам. Знам само че оборудвате градския транспорт с едни далавери, дето му мерят закъснението. Тъй де - същите отчитат и кога е минал през спирка - гледал съм, видял съм, сменят се цифрички текст, ала бала. Никой не може да ме убеди, че същото не може да се върже към отчитане на спирка. Това също е кяр. Спирките дедите ни са ги нацвъкали на горе-долу равно разстояние. За да не се ходи повече в Младост отколкото в Люлин. Пък и да не са - поне не въртят сметки по задръствания.

Лев? Ха! Бе вие луди ли сте? Аз, ако тръгна да обяснявам на клиент, че трябва да си плаща повече, пък после ще оправим спиращия му през пет минути интернет, идващ на талази по четири пъти по-висока скорост и после застой, как мислите ще ме погледне? Аз лично бих си посочил пътя към психо-диспансера. Иначе с удоволствие ще плащам левче, даже лев и петдесет. Ако знам, че за тях получавам транспорт, а не родилни мъки. И изобщо не съм подхващал метрото. Дето уж щеше да стига до Младост в обозримо бъдеще, ама Люлинчани още казват за този китен квартал, че се намира на девет дена с камили.

И защо да пътувам с билет?

Но както казва г-н кмето по транспорто - спокойно, преференциалните карти няма да ги вдигат до края на годината. Така че спешно ставайте пенсионер на преклонна възраст или се подмладявайте поне до осмокласник. По избор.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4572 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.