Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: My Blueberry Nights (2007) (ревю) - Кар Уай Уонг, Лорънс Блок, Драма, Романтика, Дейвид Стратхеърн, Джъд Лоу, Натали Портман, Нора Джоун
My Blueberry Nights (2007)

Автор: Ангел Генчев, събота, 07 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Моите боровинкови нощи (2007)

Като пилотен филм на последния фестивал в Кан и съответно номиниран за Златната палма, "Моите боровинкови нощи" по никакъв начин не дава някаква заявка за фриволна лента - и в крайна сметка се оказва и точно така. Нещо повече, до известна степен съм раздвоен по отношение определението романтичен, макар че безспорно романтика на екрана - в доволни количества. Само че, с малката забележка, че ролята и е по-скоро на отправна точка за отделните събития, отколкото на основна структурна единица.

Дори не съм сигурен, че този филм трябва да се гледа на големия екран, без възможност да го спреш за малко, да го върнеш и да помислиш - не, че е тежък, но е доста метафоричен, а и донякъде епизодичен, с не толкова силно уплътнено действие. Нито е кой знае колко впечатляващ за окото, доколкото в киносалоните това е едно от качествата, които се ценят по-високо.

Иначе достойнствата му няма как да се отрекат. Самата му идея, основната постановка на вратите, които човек отваря пред себе или затваря зад гърба си при всяко едно свое решение и ключовете, които ги отключват или заключват, понякога завинаги, е нещо, за което хората като цяло предпочитат да не се сещат, камо ли нещо по-открито. И макар че дума не може да става за някаква скандалност, "Моите боровинкови нощи" е от този тип филми, които са способни да те предизвикват да се замислиш. Най-вече над себе си.

Колкото до останалите му съставки - лента от този тип не предполага някакви виртуозни актьорски достижения или пък чисто технически преимущества, изпълнението е достатъчно добро във всяко едно отношение. Основната роля е поверена на все още отъпкващата своята екранна пътека Нора Джоунс, партнираща си в отделните епизоди с далеч по-известни имена като Джъд Лоу, Рейчъл Вайс и Натали Портман. И освен че е определено симпатична, младата актриса я изпълнява безпогрешно от началото до финалните надписи.

Та ако ви се гледа по-сериозен под сладката опаковка филм и ви доставя наслаждение малко по-неспецифичния изглед, в добавка към възможността за леко размърдване на сивото вещество, ето един и за вас.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 3670 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.