Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Фред Варгас: "Във вечната гора" (ревю) - Фред Варгас, Криминален роман, Нови книги, Френска литература
Фред Варгас: "Във вечната гора"

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 31 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След като затворих „Във вечната гора” на френската археоложка по професия и писател по призвание вече нямах никакво съмнение, че Фред Варгас напълно заслужава прозвището „френската кралица на криминалния роман”. Историята, разказваща ни за поредния случай на комисаря Адамсберг от Криминалната бригада, започва да се точи сякаш мудно в първите страници. Описанието е тежко, детайлите са много, като на моменти дори отскачат в посока несвързана със сюжета. Френската писателка обаче не прави това самоцелно и читателят го разбира в момента, в който започне да опознава главният герой – особняк с интересен поглед върху полицейската работа и живота като цяло.

Така че този фон е перфектната среда за симпатичния особняк, чиято мисъл се рее и съсредоточава на странни места, забелязва незабележимото, с гарнитура от уникален нюх. Един истински хаотичен началник, който ръководи по-скоро сбирщина от индивидуалности, отколкото екип. Но също така един комисар, който постига забележими успехи, точно заради тези си странности. А пък за останалото има кой да се грижи в лицето на начетения майор Данглар и здравия разум на Адамсберг – лейтенант Ретанкур.

Сюжета, изглеждащ разпилян и някак тромав в началото, в един момент започва да се затяга, и забързва. Детайлите започват да се приближават към основната цел – разкриването на загадъчното престъпление. Интересът на читателя нараства. Предположения започват да се раждат в главата му, за да бъдат опипани и приети, само за да бъдат захвърлени при развръзката, която ни поднася най-неочаквания убиец.

Тогава всичко си идва на мястото. Чувството, че нещо липсва се стапя в пространството и остава само усещането за едно незабравимо преживяване. И макар героите да изглеждат на пръв поглед са абсурдни до невъзможност, а диалогът - почти сюреалистичен, историята на комисаря от Криминалната бригада изглеждат живи и естествени, по някакъв свой си начин. Като дори разумът не смее да отхвърли иначе нищожната вероятност да се съберат толкова уникални персонажи на едно място, които да се допълват по подобен начин.

Написана със стил, „Във вечната гора” е един от най-добрите съвременни криминални романи. Книга която си заслужава да се прочете, дори само заради тънкия хумор и находчивост, с които неслучайно се слави Фред Варгас. Така че това е книга, която без колебание бих препоръчал на всеки един почитател на стила, както и на всички любители на добрата книга изобщо.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3700 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.