Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: In Memoriam: Сидни Полак (1934-2008) (статия) - Сидни Полак
In Memoriam: Сидни Полак (1934-2008)

Автор: Т. Христов, сряда, 28 май 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На 26-ти май в Лос Анджелис Сидни Полак изигра последната си роля в този тъжно-смешен филм, наречен живот. Известен повече като режисьор и продуцент, отколкото като актьор, той подари на света няколко филма, които до ден днешен разплакват, разсмиват или просто вълнуват. "Отвъд Африка", "Тутси", "Трите дни на кондора", "Уморените коне ги убиват, нали?" са само част от дългия списък със заглавия, върху които Полак е работил с любов и всеотдайност.

Сидни Полак е роден на 1 юли 1934 г. в семейството на руски евреи емигранти. Следва актьорско майсторство от 1952 до 1954 г., а след двугодишна служба в армията преподава сценично изкуство от 1956 до 1959 г., като през 1958 г. се жени за своята бивша студентка Клеър Грисуд, от която има три деца. Режисьорската му кариера започва с телевизионни сериали като "Беглецът" и "Алфред Хичкок представя". Големият пробив обаче идва едва през 80-те години, след като е номиниран за "Оскар" за "Тутси"; три години по-късно печели "Оскар" за "Отвъд Африка". Следват "Хавана" и "Фирмата", а в по-ново време Полак отново сяда на режисьорския стол, за да снима "Преводачката" - първият филм, сниман в Главната квартира на ООН. Актьорските му превъплъщения са доста скромни - "Майкъл Клейтън" и "Широко затворени очи" са най-скорошните запомнящи се негови роли. Нюхът му на продуцент също е добре известен – с негова помощ по киноекраните се появяват "Разум и чувства", "Талантливият мистър Рипли", "Тихият американец", "Студена планина", "Взлом", "Майкъл Клейтън".

Неслучайно в шест от кинолентите му участва Робърт Редфорд - двамата са свързани с дългогодишно приятелство след общия си дебют като актьори във филма "Военен лов". Ползотворното им сътрудничество ражда заглавия като "Трите дни на Кондора", "Хавана" и "Отвъд Африка". Ако трябва да се избере един филм за визитна картичка на Полак, то това несъмнено ще е последният от гореизброените. Умелото представяне на колониална Африка, цялата прелест на дивата, неопитомена природа, както и забележителната актьорска игра на Мерил Стрийп и Робърт Редфорд правят от "Отвъд Африка" истински шедьовър, който ще се помни поколения наред.


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 3661 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.