Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: В памет на Дъглас Адамс - 25 май, Ден на хавлията (статия) - Дъглас Адамс, Научна фантастика
В памет на Дъглас Адамс - 25 май, Ден на хавлията

Автор: Сашо Божинов, неделя, 25 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Хей, сас ли го онзи хупи Дъглас Адамс? Те това се казва фруд — наистина знае де му е хавлията" (сас = зная; чувал съм за; срещал съм; правя любов с; хупи = наистина прибран човек; фруд = ама наистина страшно прибран човек).

Какво трябва да правя днес?
- Съвсем просто. Носете навсякъде със себе си хавлия, за да покажете че се присъединявате към всички останали в скърбенето.

Кога?
- 25 май.

Къде?
- Навсякъде.

Защо хавлия?
- Хъм. За тези които се чели "Пътеводител на галактическия стопаджия" едва ли има нужда да обяснявам, за тези които не са - бегом марш да четете!

Но все пак, ето защо:

Хавлията, пише там, е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста.

Но преди всичко, тя е изключително ценна в психологическо отношение. Кой знае защо, ако един страг (страг = нестопаджия) открие, че стопаджията носи хавлията със себе си, автоматично стига до заключението, че си има и четка за зъби, кърпа за лице, сапун, кутия с бисквити, манерка, компас, карта, кълбо, капан, спрей против комари, екипировка за дъждовно време, космическо облекло и т.н., и т.н… При това страгът е готов с удоволствие да заеме на стопаджията кое да е от всички тези, а и дузина други неща, които стопаджията случайно може да е „загубил“. Ето как разсъждава страгът: онзи, който е способен да преброди надлъж и нашир галактиката, и то на стоп, да изнемогва, да мизерствува, да се сблъсква с невероятни трудности, да ги преодолява и все още да знае къде му е хавлията, е явно човек, с когото си длъжен да се съобразяваш.


Откъде започна всичко?
- Три дни след смъртта на Дъглас Адамс, във форума "Binary Freedom" се появи следното кратичко съобщение:

Towel Day: A Tribute to Douglas Adams
Monday May 14, 2001 06:00am PDT

Douglas Adams will be missed by his fans worldwide. So that all his fans everywhere can pay tribute to this genius, I propose that two weeks after his passing (May 25, 2001) be marked as "Towel Day". All Douglas Adams fans are encouraged to carry a towel with them for the day, and preferably quote the popular books and television series constantly..

So long Douglas, and thanks for all the fish!

– D Clyde Williamson, 2001-05-14


Два дни по късно, в BBC Home излезе следната статия. А един ден преди събитието излиза и статия в USA Today, след което започва всичко.

Тъй че стига сте гледали монитора, грабвайте хавлията и излизайте навън!

И се присъединете тук - http://www.towelday.kojv.net/frappr/


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6117 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.